© Photo News

Hoe één zinnetje bij zijn voorstelling als een schaduw over Vanderhaeghe is blijven hangen

Het Gentse bestuur zat gisteravond samen met trainer Yves Vanderhaeghe tijdens de wekelijkse overlegvergadering. “Die verliep positief. We gaan morgen gewoon aan het werk”, aldus Vanderhaeghe achteraf. Na de thuisnederlaag tegen STVV en het crisisberaad van het kernbestuur op maandag in aanwezigheid van ex-coach Trond Sollied, viel er heel wat te bespreken. AA Gent nam geen drastische maatregelen voor de topper tegen Club Brugge, maar je voelt dat het verstandshuwelijk tussen Vanderhaeghe en AA Gent na nog geen jaar tegen zijn houdbaarheidsdatum aan loopt.

Michaël Van Damme en Stefan Smet

Op 14 oktober, tijdens de interlandbreak, moet Yves Vanderhaeghe zijn eerste verjaardag als coach van AA Gent vieren. Maar met het bestellen van de taart kan beter gewacht worden, want niemand kan zeggen hoe lang Vanderhaeghe nog aan het roer van de Buffalo’s staat. Vandaag gaat hij in elk geval gewoon aan het werk, zondag zit hij op de bank voor de topper tegen Club Brugge. Maar het scenario van hoe het verder moet na hem, wordt intern al voorbereid.

Het verhaal van Vanderhaeghe bij AA Gent is een moeilijk verhaal geworden. Toen het bij AA Gent op was met Hein Vanhaezebrouck, bleek Yves Vanderhaeghe de instant­oplossing. Maar dat ene zinnetje na zijn voorstelling zou als een schaduw over zijn hele periode bij AA Gent blijven hangen: Vanderhaeghe was “de beste keuze op dat moment”.

Vanderhaeghe imponeerde in zijn eerste maanden. AA Gent stond veertiende toen hij overnam, maar na een indrukwekkende remonte parkeerde hij de Buffalo’s netjes in Play-off 1. Tussendoor had hij een reeks van ­negen opeenvolgende thuiszeges ­geboekt.

Toch was er in het prille begin al een kortsluiting. Midden december 2017 stelde Vanderhaeghe in de bekermatch in Kortrijk een veredeld B-elftal op, dat met 4-1 verloor. Met Vanhaezebrouck ging AA Gent in elke competitie waaraan het deelnam ­voluit, een cultuur die de club in zijn DNA had opgenomen. Het Gentse bestuur had de ingreep van Vanderhaeghe in Kortrijk niet zien aankomen en kon hem niet appreciëren. Van dan af zou de overlegcultuur opgevijzeld worden. Het bestuur wou niet meer voor verrassingen komen te staan.

Play-off 1 begon veelbelovend met zes op zes tegen Anderlecht en Club Brugge, maar tegen Club kwamen de eerste tekenen aan de oppervlakte dat er zand in de machine zat. Waren de spelers vermoeid? Of was er meer aan de hand? Het Gentse bestuur vroeg zich af of Vanderhaeghe nog controle had over de situatie. Voor de op twee na laatste match in Genk liet Vanderhaeghe zich een gewaagd plan influisteren om plots naar een driemans­defensie over te schakelen. Dat plan werd afgeblokt en assistent Bernd Thijs werd voortijdig aan de deur ­gezet. De reanimatie-ingreep van het bestuur werkte wonderwel. Gent speelde gelijk in Genk, won tegen ­Anderlecht en Club Brugge en plaatste zich via de vierde plaats voor de Europese voorrondes.

Vanderhaeghe vond dat hij een contractverlenging verdiend had, maar er werd met geen woord over gerept. Maar de turbulentie van Play-off 1 had wonden geslagen. Passionele ­liefde was het nooit, maar in het ­verstandshuwelijk sloop steeds meer wantrouwen.

Trond Sollied

De denkoefening over wie Vanderhaeghe moet opvolgen, is al begonnen. Maandag vergaderde het kernbestuur in aanwezigheid van ex-trainer en gewaardeerd voetbalkenner Trond Sollied, onder meer over de trainerskwestie. Gisteren vond een raad van bestuur plaats. De hoofdreden was van financiële aard, maar het is ook de raad van bestuur die zijn goed­keuring moet geven over strategische keuzes, zoals de aanstelling van de trainer.

Aansluitend zat het Gentse bestuur samen met Vanderhaeghe. Voorzitter Ivan De Witte liet ons vooraf weten dat er geen drastische beslissingen zouden worden genomen vóór de topper tegen Club Brugge en de wedstrijden erna. Dat hij gewoon doorgaat als coach, bevestigde Vanderhaeghe ons na de vergadering zelf. Maar iedereen die de polsslag van de club voelt, is ervan overtuigd dat het tijdperk Vanderhaeghe een moeilijk verhaal is dat tegen zijn houdbaarheidsdatum aan loopt. We houden onze adem in, als het kan heel graag om volgende maand die kaarsjes uit te blazen.