Schepen Helmut Jaspers toont alvast het nieuwe boishuisje in de jeugdafdeling van de bib.© Gemeente Essen

Gemeente zet jonge Essenaren aan tot lezen met Boekstart en nieuwe jeugdafdeling in bib

Essen -

Essen start op 1 mei met Boekstart, een leesbevorderend project voor de allerjongsten. Ook de jeugdafdeling in de bib is een knus leeshuisje geworden. Dit moet er allemaal voor zorgen dat de jongste inwoners beter leren lezen.

Elke Lamens

Schepen van Cultuur Helmut Jaspers (Vooruit) legt uit: “Boekstart gaat over veel meer dan het uitdelen van boeken. Het wil leesplezier en taalontwikkeling samenbrengen voor jonge gezinnen. Of om het met een slogan te zeggen: van collectie naar connectie. Dit gemeentelijk project wordt breed uitgedragen dankzij de enthousiaste inzet van lokale partners die werken voor gezinnen met jonge kinderen.”

Boekstart wil vroege geletterdheid lokaal bevorderen. Ouders krijgen nu automatisch een Boekstartpakket met voorleesmateriaal wanneer hun kind zes en vijftien maanden oud wordt. Het babypakket komt via het consultatiebureau van Kind en Gezin. De peuterpakketten zijn af te halen in de bib.

Boshuisje in de bib

De gemeente maakte de bib ook baby- en kindvriendelijker. Wat direct in het oog springt, is het vernieuwde meubilair. De boeken staan in lichte kasten op wielen met brede vakken, in een warme leesomgeving met veel groen. Er is een boshuisje met een reuzenkonijn en boomstammetjes om op te zitten. Groen is het verbindende thema: bos en natuur zijn ook in andere delen van de bib te zien. Voor baby’s zijn er stoffen en plastieken babyboekjes om uit te lenen. De collectie prentenboeken voor de allerjongsten is uitgebreid.

Voor de kleinsten zijn er stoffen leesboekjes.© Gemeente Essen

De belangrijkste vernieuwing is dat de boeken voor de leeftijden van nul tot acht jaar frontale staan opgesteld. “Onderzoek wees uit dat boeken met de voorkant van het boek naar de jonge lezer toe presenteren, het lezen bevordert. Het helpt kinderen kiezen. De afbeelding op het boek nodigt uit om het te bekijken. Dat trekt veel meer aan dan moeilijk leesbare titels op smalle ruggen. Mooie of interessante covers spreken ook volwassenen meer aan.”

Feestelijke aftrap

De bib en gemeente zetten op zaterdag 18 mei het Boekstartproject in gang met een hapje en een drankje. Er zijn voorlezers en voor de allerjongsten (vanaf 2 jaar) is er de ‘prentenboekdans’ van 10.15 tot 10.45 uur en van 11 tot 11.30 uur. Iedereen is welkom.

Boekstart is een samenwerking met Iedereen Leest en georganiseerd door Huis van het Kind en de bibliotheek van Essen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners