Direct naar artikelinhoud

Afghaans kantoor Save the Children aangevallen: 4 doden, 15 gewonden

Afghaanse politie-agenten zoeken dekking na de aanval op het kantoor van Save The Children.Beeld REUTERS

Bij een aanval op een kantoor van de internationale hulporganisatie Save the Children in het Afghaanse Jalalabad zijn vandaag zeker vier mensen omgekomen - onder wie een burger en een lid van de veiligheidsdiensten - en circa vijftien gewond geraakt. Ook een van de daders is gedood door militairen en een andere blies zich op. Pas na drie uur waren de gevechten afgelopen.

Het doelwit is een van de grootste hulpcentra van het land waar ongeveer honderd mensen werken. Jalalabad ligt circa 125 kilometer ten oosten van de hoofdstad Kaboel. Een zelfmoordterrorist blies zich voor de ingang op en even later drongen gewapende mannen schietend binnen. Het is onduidelijk tot welke extremistische groep de aanvallers horen. In de regio zijn de taliban actief, net als een klein groepje terroristen die zichzelf tot Islamitische Staat rekent. Veiligheidstroepen proberen de aanvallers uit te schakelen.

"Volgens de eerste informatie droegen de aanvallers uniformen van de veiligheidsdiensten", aldus woordvoerder Ataullah Khogyani. Voorlopig werden al twaalf gewonden geteld. In de lokalen van de ngo zijn "schoonmaakoperaties" aan de gang in de kantoren, waar volgens de woordvoerder nog meer slachtoffers gevonden kunnen worden. Of er nog aanvallers in het gebouw verschanst zijn, is niet duidelijk.

De aanval gebeurde rond 9 uur plaatselijke tijd. Het is nog niet duidelijk wie achter de aanval zit. De taliban lieten via Twitter weten er niets mee te maken hebben.

Volgens Khogyani blies een zelfmoordterrorist zichzelf op en vatte daarbij ook meerdere auto's vuur. Na de explosie trokken gewapende mannen het gebouw van de ngo binnen, waarop een vuurgevecht volgde met de ordediensten.

Volgens een werknemer van Save the Children werken er een honderdtal mensen in het kantoor in Jalalabad. De Britse ngo is een van de grootste hulporganisaties in Afghanistan en is er sinds 1976 actief. Ze helpt voornamelijk moeders en kinderen op vlak van gezondheidszorg en onderwijs.

Afgelopen weekeinde vielen Taliban een groot hotel in  Kaboel aan. Daarbij zijn zeker twintig mensen gedood.

Afghaans kantoor Save the Children aangevallen: 4 doden, 15 gewonden
Beeld REUTERS
Afghaans kantoor Save the Children aangevallen: 4 doden, 15 gewonden
Beeld REUTERS
RBeeld REUTERS
Afghaans kantoor Save the Children aangevallen: 4 doden, 15 gewonden
Beeld REUTERS
Mensen rennen weg van de plek van de ontploffing.Beeld REUTERS