Buren van Sint-Andries halen de onderlinge banden aan in de prachtige foyer van AMUZ op uitnodiging en actieve deelname van het cultuurhuis..© Robin Fasseur

AMUZ profileert zich in volkswijk Sint-Andries als zorgzame buur: “We zijn meer dan een muziekcentrum”

Antwerpen -

AMUZ wil niet alleen een toonaangevend muziekcentrum zijn, maar ook een zorgzame buur. Om dat aan te tonen, ontvingen Julie Hendrickx en Sarah Van Loon van AMUZ zopas de buren van wijk Sint-Andries voor een kop koffie, een stukje taart en vooral een warme babbel. “En dat zullen we ook na deze Warmste Week op regelmatige basis blijven doen”, kondigen ze aan.

Jan Auman

De vroegbarokke kloosterkerk Sint-Augustinus in de Antwerpse Kammenstraat werd gebouwd tussen 1615 en 1618. In de jaren zeventig van de vorige eeuw werd ze ontwijd en naar aanleiding van Antwerpen’93 herontdekt als concertzaal voor onder meer oude muziek. Zeker sinds voltooiing van de restauratie in 2011, is dit een echt pareltje dat niet alleen de oren verwent maar ook andere zintuigen weet te prikkelen.

Sarah Van Loon en Julie Hendrickx voelen zich thuis in Sint-Andries en willen dat de bewoners van de wijk zich ook thuisvoelen in ‘hun’ AMUZ.© Robin Fasseur

Spilfunctie

Directeur Bart Demuyt en zijn team doen er alles aan om muzikanten en hun publiek in de watten te leggen. “Maar we zijn ons ook bewust van de spilfunctie in deze Sint-Andriesbuurt: volks, levendig, maar met achter de gevels ook wel wat eenzaamheid en zorgen”, vertellen medewerkers Julie Hendrickx en Sarah Van Loon.

“We zijn altijd een open huis geweest en willen dat voortaan meer gaan benadrukken. We zoeken naar manieren om verbinding met het publiek te realiseren in een steeds veranderende stad. Binnen de lokale gemeenschap neemt AMUZ uitdrukkelijk een actieve rol op, waarbij ontmoeting tussen mensen – ongeacht hun sociale, culturele, etnische, religieuze, economische en demografische verschillen – centraal staat.”

Heel wat van de oudere bewoners bewaren nog goede herinneringen aan de Sint-Augustinuskerk. De concertzaal opnieuw permanent openstellen, zoals toen er nog erediensten plaatsvonden, is om technische redenen echter niet mogelijk.

“Maar onze mooie foyer is wel vaak open”, aldus de AMUZ-medewerkers. “En je hoeft echt geen melomaan ter zijn, om je hier welkom te voelen. We hebben ons aangesloten bij het project ‘Zorgzame Buurten’ om de banden met onze buren nog gerichter aan te halen.”

Zorgzame Buurten

Met ‘Zorgzame buurten’ wil de Vlaamse overheid de kracht en het engagement van buren aanboren, meer specifiek het aanmoedigen van een zorgzame houding naar mekaar toe in je buurt of straat. Het gaat daarbij niet alleen om verbondenheid, maar vooral om betrokkenheid gericht op onderlinge aandacht of hulp.

Bij AMUZ hebben ze die boodschap alvast begrepen. Zopas waren enkele tientallen ‘buren’ van Sint-Andries te gast in te gast in de foyer. Ze keken zich in de prachtige 19de-eeuwse winterkapel, met muurschilderingen in neobyzantijnse stijl, de ogen uit en ondervonden dat de akoestiek er zich ook best leent tot een uitgelaten burenbabbel.

Buurtbewoner Walter Van den Bulck en stadstoezichter Silke Peeraer leerden elkaar kennen in de foyer van AMUZ.© Robin Fasseur

Stadstoezichter

Walter Van den Bulck (74) die om de hoek woont, was één van de deelnemers. “Vroeger, toen mijn echtgenote Magda nog leefde, kwamen we hier geregeld van muziek genieten. Die stap durf ik sinds haar overlijden nog niet opnieuw te zetten, maar de drempel tot de foyer is alvast weg. Ik beleefde een fijne namiddag en leerde meteen Silke Peeraer kennen, de stadstoezichter die in Sint-Andries mee een oogje in het zeil houdt.”

Ook Koen Kuylen, nog zo’n zorgzame buur, had geen spijt dat hij op de uitnodiging van AMUZ was ingegaan. “Misschien kunnen we dit initiatief straks nog meer weerklank geven door in te spelen op reële behoeften in de buurt”, evalueren Julie en Sarah. “Zo kunnen we ons voorstellen dat niet iedereen hier zomaar op eigen kracht geraakt. Het opzetten van een vervoerservice- of buddywerking kan hieraan tegemoet komen.”

De Warmste Week

He was niet de eerste burenbabbel in de foyer van het cultuurhuis en ook niet de laatste. De organisatoren van De Warmste Week hebben AMUZ alvast erkend als één van de 276 goede doelen die straks een deeltje uit de vast weer enorme pot zullen krijgen.

De sociale kant van AMUZ steunen kan door zelf een kop koffie te komen drinken op zondag 22 december in de foyer of door een bijdrage over te maken op de rekening van De Warmste Week. De volgende Burenbabbels voor bewoners van Sint-Andries zijn geland op 10 januari, 21 februari en 25 april, doorlopend tussen 14 en 16 uur.

Amuz, Kammenstraat 81 Antwerpen. Project Samenklank van AMUZ voor De Warmste Week

De koffie smaakt lekker en het uitzicht is ook niet slecht in de foyer van AMUZ, een verborgen parel in de Antwerpse binnenstad.© Robin Fasseur

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER De Warmste Week