Direct naar artikelinhoud
NieuwsCrisis Midden-Oosten

Israëlische aanval op Iraanse stad Isfahan, Iran zegt drones te hebben neergehaald

Een raket wordt afgevuurd in Isfahan, in Iran. Archiefbeeld van oktober 2023.Beeld via REUTERS

Israël heeft in de vroege ochtend van vrijdag aanvallen uitgevoerd op de Iraanse stad Isfahan. Volgens berichten van Iraanse staatsmedia zijn lichtflitsen boven de derde stad van het land gezien en explosies gehoord. Zo zou er een ontploffing zijn geweest nabij de luchthaven van Isfahan, waar zich ook een militaire basis bevindt. De nucleaire installaties in Isfahan zouden volgens Teheran niet zijn beschadigd.

en

Een Amerikaanse regeringsbron heeft de aanval tegenover de nieuwszenders CNN en ABC News bevestigd. Hoewel in eerste instantie werd gesproken over een raketaanval, is dat door Iraanse staatsmedia niet gemeld. Wel heeft de woordvoerder van het Iraanse Ruimtevaartagentschap, Hossein Dalirian, gezegd dat meerdere drones zouden zijn neergehaald. Zowel Iraanse als Amerikaanse media hebben geen meldingen gedaan van mogelijke slachtoffers of de omvang van mogelijke schade. Wel hebben Iraanse media gemeld dat commercieel en internationaal vliegverkeer in een groot deel van het land tijdelijk is stilgelegd, waaronder op de luchthaven van hoofdstad Teheran. Isfahan ligt ongeveer 350 kilometer ten zuiden van de hoofdstad.

In de provincie Isfahan bevinden zich meerdere belangrijke nucleaire installaties. Geen van die bases zouden volgens Teheran in gevaar zijn geweest.

Vergelding

De Israëlische aanval is een vergelding voor de Iraanse aanval van afgelopen weekeinde, waarbij Israël met ruim 350 drones en raketten werd bestookt door Teheran, de Libanese terreurbeweging Hezbollah en de militante Houthi-beweging in Jemen. Beide bewegingen zijn bondgenoten van Iran. De Iraanse aanval was op haar beurt weer een vergelding voor een Israëlische aanval op het Iraanse consulaat in de Syrische hoofdstad Damascus van begin april, waarbij meerdere doden zijn gevallen.

Amerikaanse experts waarschuwden tegenover ABC News en CNN dat dergelijke vergeldingsacties kunnen leiden tot een verdere escalatie van de spanningen in het Midden-Oosten. Zo heeft de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian in een interview met CNN eerder deze week gezegd dat Israëlische aanvallen “onmiddellijk en maximaal” zal worden beantwoord. Ook heeft Iran gewaarschuwd dat Israëlische vergeldingsacties Teheran kunnen bewegen sneller richting kernwapens te gaan werken.