Direct naar artikelinhoud
Haven

Antidrugsplan neemt havenarbeiders in vizier

Staatssecretaris Philippe De Backer (Open Vld) wil 'ondermijningsteams' oprichten om het financiële doen en laten van havenarbeiders te controleren.Beeld Photo News

Een van de doelstellingen van het Stroomplan, het grote antidrugsplan dat de federale regering zonder ongelukken morgen lanceert, is een verscherpte controle op havenarbeiders. Drugscriminelen bieden hen stapels geld aan om containers met cocaïne erin verstopt langs de douane te doen glippen.

Er is sprake van om havenarbeiders te laten screenen door de Staatsveiligheid, zoals dat vandaag al gebeurt voor bijvoorbeeld de arbeiders in een kerncentrale.

Staatssecretaris Philippe De Backer (Open Vld) wil nog een stap verder gaan. Hij wil 'ondermijningsteams' oprichten om het financiële doen en laten van havenarbeiders te controleren. Als havenarbeiders plots opvallend veel geld uitgeven of hun levensstijl veel luxueuzer worden, zou het team een onderzoek moeten openen.

Staatssecretaris De Backer wil 'ondermijningsteams' oprichten om het financiële doen en laten van havenarbeiders te controleren

Binnen de federale regering wordt benadrukt dat in het Stroomplan vooralsnog geen sprake is van ondermijningsteams. De Backer is niet rechtstreeks betrokken bij de opmaak van het antidrugsplan. Het zijn de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie, Jan Jambon (N-VA) en Koen Geens (CD&V), die het dossier behartigen. De kans dat de havenvakbonden akkoord gaan met de inzet van ondermijningsteams lijkt klein.