Bloedvlekken bij een auto die door een raketinslag werd beschadigd.
Foto: Ukrainian Emergency Service.

Zeker 17 doden en tientallen gewonden na raketinslag op flatgebouw in Oekraïne

In de Oekraïense stad Tsjernihiv zijn zeker 17 doden gevallen na 3 inslagen van Russische raketten. Een flatgebouw van 8 verdiepingen was een van de getroffen gebouwen. De Oekraïense president Volodimir Zelenski roept het Westen opnieuw op om meer hulp te bieden, vooral luchtafweergeschut.

Tsjernihiv is een stad van 250.000 inwoners in het noorden van Oekraïne, zo'n 150 kilometer van de grens met Rusland. Volgens de plaatselijke autoriteiten waren er vanochtend 3 raketinslagen in de stad. Daarbij werd een flatgebouw van 8 verdiepingen geraakt. Ook een ziekenhuis en een school werden getroffen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat er zeker 17 doden en 60 gewonden zijn. Het stadsbestuur van Tsjernihiv heeft de inwoners opgeroepen om bloed te geven. 

Bekijk - Mensen in Tsjernihiv duiken weg voor raketinslagen

Videospeler inladen...

Zelenski herhaalt vraag om meer luchtafweer

"Dit zou niet zijn gebeurd als Oekraïne voldoende luchtafweergeschut had gekregen, en als de wereld genoeg vastberadenheid had getoond om de Russische terreur te stoppen", reageert de Oekraïense president Volodimir Zelenski op het socialemediakanaal Telegram.

Oekraïne slaagt er de laatste tijd steeds minder in om zijn steden en energie-infrastructuur te beschermen tegen Russische luchtaanvallen. Al wekenlang dringt het land bij het Westen aan op meer luchtafweersystemen, maar de militaire hulp is gestokt.

In de Verenigde Staten moet deze week worden gestemd over een hulppakket van 60 miljard dollar (ruim 56 miljard euro) dat al maandenlang op de helling staat.  

Meest gelezen