De blauwe vlag wordt tijdens het zomerseizoen gehesen.© Bond Beter Leefmilieu

De Nekker mag voor veertiende keer blauwe vlag hijsen: “Dragen actief bij aan biodiversiteit onder water”

Mechelen -

Sport- en recreatiedomein De Nekker in Mechelen mag al voor de veertiende keer de blauwe vlag hijsen. De Nekker ontvangt het Blue Flag-certificaat omdat het inzet op duurzaamheid en een goede waterkwaliteit. Van zodra het zomerseizoen van start gaat, zal de vlag wapperen aan de redderspost.

Stijn Van de Sande

Het Blue Flag-certificaat wordt uitgereikt door GoodPlanet, een organisatie die duurzame ontwikkeling concreet wil maken. Dat doet het bijvoorbeeld via bewustmaking rond waterkwaliteit en afvalpreventie. Zwemvijvers en jachthavens krijgen de blauwe vlag dan ook niet zomaar, maar moeten aan een reeks belangrijke vereisten voldoen.

Zo beloont het internationale kwaliteitslabel uitbaters die een uitstekende waterkwaliteit garanderen en zorgen voor de veiligheid via de aanwezigheid van redders. Maar ook een EHBO-post en schone toiletten zijn nodig om de vlag te krijgen, net als het leveren van bijkomende inspanningen op het vlak van bewustmaking en educatie, afvalsortering en toegankelijkheid.

“Het opnieuw behalen van de blauwe vlag is een blijvende erkenning van onze toewijding aan duurzaamheid, milieu en het bieden van een schone, veilige en goed onderhouden recreatiezone voor onze bezoekers”, zegt bevoegd gedeputeerde Mireille Colson (N-VA). “We zijn trots op deze prestatie en blijven streven naar de hoogste standaarden op het gebied van milieubeheer en duurzaamheid.”

De zwemvijver van De Nekker in Mechelen.© MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Mosselen en zeewier

Dat De Nekker al voor de veertiende keer de blauwe vlag mag hijsen, komt dus onder meer door de goede waterkwaliteit. “We dragen actief bij aan de biodiversiteit van het water door niet-vervuilende objecten, zoals riffen of structuren, in de vijver te plaatsen”, klinkt het. “Die bieden een habitat en beschutting voor verschillende waterorganismen, zoals mosselen en zeewier. Hierdoor ontstaat er een gevarieerd ecosysteem onder water.”

De blauwe vlag wordt bij de start van het zomerseizoen gehesen aan de redderstoren van De Nekker. Daar kan je ook meer informatie vinden over Blue Flag en de waterkwaliteitsattesten. Het sport- en recreatiedomein is dit jaar de enige plaats in de Mechelse regio die het Blue Flag-certificaat krijgt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners