Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Dit is het verhaal achter de foto van de huilende peuter die de wereld rond gaat

Dit is het verhaal achter de foto van de huilende peuter die de wereld rond gaat
Beeld AFP

Een aangrijpende foto van een huilende peuter trekt de wereld rond. De foto belichaamt de schrijnende toestand aan de Amerikaans-Mexicaanse grens, waar al ruim tweeduizend kinderen van hun ouders werden gescheiden na aankomst in de VS. Bekroond persfotograaf John Moore vertelt hoe de foto tot stand kwam. 

De foto van het huilende meisje in haar felroze truitje werd talloze keren gedeeld op sociale media en verscheen op de voorpagina van kranten wereldwijd. Volgens sommigen is de foto een perfecte weerspiegeling van de gevolgen van het nieuwe nultolerantiebeleid van Trump, waarbij gezinnen uit elkaar worden getrokken zodra ze de grens oversteken. 

"Sinds ik die foto's nam, denk ik vaak terug aan dat moment. En het is elke keer weer emotioneel", getuigt persfotograaf John Moore in een interview met NPR.

Twitter bericht wordt geladen...

Moore was, zoals hij wel vaker deed, aanwezig bij de nachtelijke controle van de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten. De grenspolitie patrouilleert elke nacht om de illegale immigranten te onderscheppen, te onderzoeken en daarna weg te brengen naar opvangcentra. Die nacht was aanvankelijk niet anders, aldus de fotograaf. “We kwamen een groep immigranten zonder papieren tegen, veelal gezinnen, vrouwen en kinderen. En ik kon de angst zien op hun gezichten en in hun ogen.”

Volgens hem waren de migranten niet op de hoogte van wat er hen te wachten stond. “De meesten onder ons hadden het nieuws gehoord dat de administratie plande om families te scheiden. En deze mensen hadden echt geen idee. Het was moeilijk om deze foto’s te nemen, wetende wat er komen zou", voegt Moore toe.

Lees ook: Kritiek op Trump zwelt aan na uitlekken van schokkende geluidsopname van opgesloten kinderen

"Ze moest bij haar moeder zijn"

Terwijl de migranten één voor één werden geregistreerd, spotte hij een moeder met een jong dochtertje. Hij slaagde erin een paar woorden te wisselen met de vrouw. Ze vertelde hem dat zij en haar tweejarige dochter al een maand op weg waren van Honduras. Vervolgens was het aan de vrouw om gefouilleerd te worden.

“Het ging heel snel”, herinnert Moore zich. De vrouw zette het meisje neer, en een agent begon aan het onderzoek. Onmiddellijk begon het meisje te schreeuwen. 

“De moeder hield haar handen stoïsch tegen het voertuig, en het meisje huilde”, aldus Moore. “Geen van beiden zei iets. Niets kon tegen [het meisje] gezegd worden. Ze moest bij haar moeder zijn.”

"Ze moest bij haar moeder zijn"
Beeld AFP

Lees ook: Wat voor Bush en Obama te ver ging, is voor Trump dé manier om immigranten af te schrikken

Weggevoerd

Zodra het onderzoek voorbij was, tilde de moeder haar dochter weer op en wandelde ze naar het busje dat stond te wachten om de groep naar een opvangcentrum te voeren. Moore zegt niet te weten wat er met hen gebeurde. “Ik vrees dat ze gescheiden werden.”

Moore, zelf een vader van twee dochtertjes, geeft toe dat hij vaak terugdenkt aan het moment. "Als een fotojournalist is het mijn taak om te blijven gaan, zelfs wanneer het moeilijk is", zegt hij tegenover The Huffington Post. "Maar als een vader - en ik heb zelf ook een peuter - was het erg moeilijk om te zien wat er gebeurde voor mijn lens en te denken hoe het zou zijn als mijn kinderen van me gescheiden werden."

Twitter bericht wordt geladen...

Weggevoerd
Beeld AFP