© rr

Personeel dienst integratie en inburgering vreest nieuwe ontslagronde na audit

Het personeel van de integratie- en inburgeringsdienst van de stad, Atlas in de Carnotstraat, vreest een nieuwe ontslagronde. Vorig jaar werden al dertig mensen ontslagen. In een nieuwe audit zou staan dat Atlas het met nog minder personeel kan doen.

Christof Willocx, DP

Atlas biedt informatie en ondersteuning aan anderstalige nieuwkomers aan. Dat gaat van het opzetten van inburgeringstrajecten, het verschaffen van een tolk tot het geven van juridische informatie.

Tot vorig jaar stelde Atlas 320 mensen tewerk. Na de vorige ontslagronde zijn dat er nog 290. “Dat komt door de vermindering van het aantal asielzoekers”, zegt schepen van Sociale Zaken Fons Duchateau (N-VA). “In 2017 is het aantal klanten van Atlas met een vijfde verminderd ten opzichte van 2016, van 5.425 naar 4.410 klanten. De bijkomende financiering van de Vlaamse overheid voor de asielcrisis was tijdelijk, waardoor we het aantal voltijdse jobs moesten terugdringen.”

De vakbonden waren al niet blij met de schrapping van dertig jobs. “Het is niet omdat we minder asielzoekers hebben, dat er minder werk is”, zegt Luk Vandenhoeck van de socialistische vakbond ACOD. “Die asielzoekers moeten ook geïntegreerd worden in de samenleving. Dat is niet in één jaar gebeurd. Door de vermindering van het aantal personeelsleden kunnen die mensen niet allemaal worden geholpen.”

© Kioni Papadopoulos

Petitie met 180 handtekeningen

Begin maart staakte het personeel van Atlas al een kwartier. “We hebben toen een petitie afgegeven aan het stadsbestuur, die door 180 personeelsleden werd ondertekend”, zegt Vandenhoeck. “Het personeel eiste dat er geen extra ontslagen zouden vallen, dat Atlas meer financiële middelen zou krijgen en dat er meer inspraak zou komen. Maar dat is niet gebeurd. Bij een audit die de stad heeft besteld, is het personeel niet of nauwelijks geraadpleegd.”

De stad heeft een audit bij Atlas laten uitvoeren omdat de financiële situatie van Atlas ‘precair’ is. De audit moet aanbevelingen doen om de ‘financiële en operationele situatie’ beter in kaart te brengen.

“Maar de mensen van het externe onderzoeksbureau hebben enkel met de leidinggevenden gesproken”, zegt Vandenhoeck. “De leidinggevenden hebben wel de mening van het personeel gevraagd, maar het personeel heeft niet rechtstreeks met het auditteam kunnen spreken.”

Fons Duchateau ontkent dat het personeel te weinig bij de audit werd betrokken. “Het auditteam heeft ter plaatse de werkprocessen en trajecten van bijna alle teams opgevolgd”, zegt de schepen. “Er is tijdens het proces rechtstreeks contact geweest met het personeel. Het auditteam heeft ook veel vragen aan het personeel gesteld. Ook de stafleden werden geïnterviewd.”

Wachten op raad van bestuur

Maandag is er een ondernemingsraad bij Atlas. Donderdag komt de raad van bestuur samen, om op basis van de audit een beslissing te nemen. De vakbonden zijn er niet gerust in.

“Mensen die de audit hebben gelezen, zeggen ons dat er in de tekst wordt aanbevolen om het aantal personeelsleden verder af te bouwen”, zegt Vandenhoeck. Onze vrees is dat Atlas daar zomaar zal op ingaan, waardoor onze werking nog meer in het gedrang komt” zegt Vandenhoeck.

Fons Duchateau wil niet vooruitlopen op de zaak. “Het is aan de raad van bestuur van Atlas om conclusies te trekken.”