Openbare omroep

Cri­sis­sen bij VRT zetten Vlaams Parlement onder hoogspanning

VRT-ceo Frederik Delaplace.© belga

De opeenvolging van crisissen bij de VRT leidde vandaag tot een bitse discussie in het Vlaams Parlement. “Jullie willen een regimepers”, klonk het fel.

Karsten Lemmens

De aaneenschakeling van crisissen bij de publieke omroep zetten de plenaire zitting van het Vlaams Parlement vandaag onder hoogspanning. Het onderwerp leidde tot een bitsig debat, waarbij de oppositie om een externe audit bij de VRT vroeg, en de meerderheid die boot afhield, daarin gesteund door Vlaams Belang.

“Dit is ongezien”, hekelde Katia Segers (Vooruit) de opeenvolging van verhalen die de laatste weken uit de VRT voortkwamen. Ze had het onder meer over de schrapping van de Bart De Pauw-docu Het proces dat niemand wou, de poging om Godvergeten van antenne te houden, berichten over toxisch leiderschap en, recent nog, het bericht dat VRT met Knappe Koppen een programma zou maken op maat van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA).

Met een motie vroeg ze om een externe audit. En ze sneerde ook naar N-VA en Vlaams Belang. Die bleven eind vorige week afwezig, waardoor er niet kon worden gestemd om VRT-ceo Frederik Delaplace naar het parlement te sommeren. “Donderdag was iedereen akkoord, vrijdag bleek dat ineens onmogelijk”, zei Segers. “Jullie hadden daar blijkbaar een akkoord over.” Ze had het over “telefoons vanuit één partij, met name N-VA”.

Ook Meyrem Almaci (Groen) gaf kritiek op wat zij “het doorbreken van het cordon” noemde. “Dat is een ondermijning van de democratie (...) Wie zegt dat hier geen tekst en uitleg bij moet worden gegeven is mee verantwoordelijk voor de malaise”. Almaci zei over N-VA en Vlaams Belang dat “jullie duidelijk naar een regimepers willen.” Het leidde tot hevige reacties in het halfrond.

De oppositiepartijen werden – althans vocaal – voorzichtig gesteund door regeringspartij Open VLD. “Wij hebben heel duidelijk gezegd dat we geen problemen hebben met een hoorzitting”, zei Stephanie D’Hose.

“Selectieve verontwaardiging”

Van de overzijde van het gangpad kwamen felle replieken. Klaas Slootmans van Vlaams Belang zag een “selectieve verontwaardiging”. “Wanneer wij hier kritiek uiten over programmakeuzes van VRT schreeuwen jullie moord en brand”, zei hij. “Dan gaat het over redactionele autonomie. Maar als het niet in het kraam van links past, moet de gedelegeerd bestuurder verschijnen.”

Slootmans citeerde ook uit een persbericht van de Raad van Bestuur van VRT van gisteren, waarin die zei achter de VRT-directie te blijven staan. “Jullie bestuurders hebben dat mee ondertekend”, aldus Slootmans. In dat persbericht stond ook dat “de Raad van bestuur bezorgd is over hoe er wordt omgegaan met de politieke onafhankelijkheid van de omroep.” Dat zinnetje liet Slootmans in zijn repliek evenwel weg.

N-VA wierp, bij monde van Marius Meeremans, op dat minister Benjamin Dalle (CD&V) donderdag kan worden geïnterpelleerd in het parlement. Dat zou volgens hen ruimschoots moeten volstaan. Zijn collega Wilfried Vandaele had het over “politieke spelletjes.”

Minister Dalle was tijdens de plenaire zitting niet aanwezig. Zijn partijgenote Karin Brouwers vond dat er binnen VRT “bewegingen bezig zijn”, zoals een externe bemiddelaar die zal starten en een onderzoek door de arbeidsinspectie op de nieuwsdienst, “die we beter niet doorkruisen.” Net als N-VA hekelde ze dat naar buiten was gelekt wie wel en niet aanwezig was om te stemmen over de gevraagde komst van de VRT-ceo. “Dat was een besloten zitting”, fulmineerde ze.

Stroomstoot door halfrond

Het is duidelijk dat de crisis bij VRT de gemoederen in de Vlaamse politiek bijzonder hard beroert. Het debat kwam als een van de laatste punten aan bod in een lange, ingedommelde zitting waar maar weinig energie van uitging. Toen het debat over de omroep begon ging er een vonk elektriciteit door het parlement. De motie van Segers werd uiteindelijk weggestemd, net als een gelijkaardige motie van Almaci.

Komende donderdag interpelleren ze minister Dalle in de commissie Media over hetzelfde onderwerp. Dan onderneemt de oppositie opnieuw een poging om de VRT-top naar het parlement te sommeren – de vierde, intussen.