© Victoriano Moreno

Hilde Crevits: “Spanningsveld tussen eindtermen meisjesschool en het joodse geloof”

“Er blijft een spanningsveld tussen de eindtermen en de joodse geloofsovertuiging.” Dat zegt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) na de doorlichting van de joodse meisjesschool Yavne-Benoth Jeruzalem in Antwerpen.

jas

Vlaams onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) beval begin dit jaar een onderzoek naar de joodse meisjesschool Yavne-Benoth Jeruzalem in Antwerpen, naar aanleiding van de richtlijnen die beginnende leerkrachten aan de school meekregen. Een leerkracht die solliciteerde bij de school getuigde in uw krant over een document waaraan ze zich moest houden. Met de leerlingen mocht er niet gesproken worden over seks, voortplanting, de evolutieleer van Darwin, het ontstaan van de aarde en zelfs popmuziek.

Spanningsveld

De resultaten van het onderzoek door de onderwijsinspectie zijn nu bekend. Volgens de inspectie komen de eindtermen op een correcte manier aan bod. “Toch blijft er een spanningsveld tussen het bereiken van de eindtermen en de joodse geloofsovertuiging”, zegt Crevits. “Dat gaat onder meer over de evolutieleer.”

In 2012 werd de joodse school al doorgelicht door de Vlaamse onderwijsinspectie, die toen sprak van enkele belangrijke “hiaten” op het vlak van seksuele opvoeding en wetenschappelijke vakken. Uit een opvolgingsdossier van 2015 bleek dat die hiaten weggewerkt waren.

Of er na het laatste onderzoek nog bijsturingen nodig zijn, daar wil minister Crevits geen uitspraken over doen.

Overleg voor goede balans

Er wordt wel een structureel overleg opgestart tussen de onderwijsinspectie en verantwoordelijken van het joodse onderwijs. “Het doel is om tot afspraken te komen of mogelijke acties uit te werken die de nodige garanties bieden voor het bereiken van de eindtermen en het volgen van de onderwijsregelgeving”, zegt Crevits. “Daarnaast willen we met het overleg tot een goede balans komen tussen de gewone opleidingen en de religieuze vorming.”

De directie van Yavne-Benoth Jeruzalem was niet bereikbaar voor commentaar.