© ISOPIX

Ministers Peeters en Muyters kibbelen voort over activering van bruggepensioneerden

Federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) heeft het brugpensioen vanaf 56 jaar voor Carrefour-werknemers goedgekeurd. Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) is het beleid van zijn collega beu. Nochtans keurde hij dit jaar al vijf keer brugpensioen vanaf 56 goed.

Christof Willocx

Kris Peeters en Philippe Muyters blijven het grondig oneens over grote delen van het arbeidsmarktbeleid. Daags nadat Muyters in deze krant had uitgepakt met de belofte om de werkloosheidsuitkering van bruggepensioneerden af te pakken als ze niet genoeg hun best doen om aan een job te geraken en de vraag om brugpensioen af te schaffen, keurt Kris Peeters het brugpensioen (of SWT, met de officiële term) op 56 jaar goed bij supermarktketen Carrefour.

“Ik had Kris Peeters nochtans het advies gegeven om dat niet te doen”, zegt Philippe Muyters. “Hij had beloofd om mijn advies te volgen, maar legt dat nu naast zich neer. Dit is een verkeerd signaal.”

“Geen woordbreuk”

Kris Peeters veegt de kritiek van tafel. “De SWT-commissie, waar zowel vertegenwoordigers van werknemers als werkgevers inzitten, heeft me een positief advies gegeven om SWT op 56 jaar bij Carrefour goed te keuren”, zegt Peeters. “De Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid heeft ook een positief juridisch advies gegeven. Het advies van Muyters is niet bindend voor mij. Bovendien daalt het aantal SWT’ers elk jaar, en kunnen we een afgesproken regel niet zomaar stoppen. Dat zou woordbreuk zijn.”

De CD&V-minister ontkent dat hij het personeel van Carrefour dat met SWT gaat, in de permanente werkloosheid duwt. Zo krijgen ze bijvoorbeeld 500 euro als ze een opleiding voor een knelpuntberoep volgen en omdat ze vaak deeltijds werken, waardoor hun SWT-premie niet zo hoog is.

Minder bestraffingen

De CD&V’er haalt ook fors uit naar Muyters. “Het punt is natuurlijk dat Vlaanderen die nieuwe SWT’ers moet begeleiden en een job moet aanbieden”, zegt Peeters. “VDAB en dus de Vlaamse regering is daar in Vlaanderen sinds 2017 bevoegd voor geworden. Ik stel vast dat Vlaanderen minder bestraft dan de federale RVA dat vroeger deed. In 2015 bestrafte de RVA 2.604 werkzoekenden die niet genoeg naar werk zochten. VDAB strafte er in 2017 amper 954. Dat is een daling met 63%”, zegt Peeters.

Met andere woorden vindt Peeters dat Muyters zijn werk in Vlaanderen niet goed heeft gedaan. Meer zelfs: volgens Peeters heeft Muyters dit jaar al meer positieve adviezen voor SWT gegeven dan zijn Waalse en Brusselse collega’s samen (zie grafiek). Muyters ontkent dit echter. “Dit zijn alleen positieve adviezen over outplacements, niet over SWT, want daarvoor ben ik niet bevoegd.”

Muyters wil staatshervorming

Muyters herhaalt dat hij voortaan strenger zal zijn. “De bevoegdheid Werk moet ook integraal naar Vlaanderen komen, zodat we tenminste een eenduidig beleid kunnen voeren. De huidige staatshervorming is slecht”, zegt Muyters. “Als ik meer mensen activeer, gaan de winsten in de eerste plaats naar de federale regering. Want zij moeten minder uitkeringen betalen en krijgen meer belastingen binnen. Slechts een deel van die belastingen wordt doorgestort naar Vlaanderen.”

Nog meer discussie

Het zit er dus bovenarms op tussen Peeters en Muyters. Even leek er een kleine opening te komen, toen bekendraakte dat Kris Peeters laat onderzoeken of werkloosheidsuitkeringen in het begin van de werkloosheid hoger kunnen zijn, om ze daarna sneller te laten dalen. Muyters juichte dat toe. Maar in de omgeving van Peeters is te horen dat het enkel een van de vele onderzoeken is, dat zij niet met het idee afkwamen en dat er ook nadelen aan verbonden kunnen zijn.

Een eensgezind arbeidsmarktbeleid lijkt dus nog heel ver weg.