Themabeeld.© BLG

Huurder van loods in Oudsbergen riskeert 30 maanden cel voor cannabisplantage

Oudsbergen -

Een 35-jarige man riskeert 30 maanden cel omdat er een cannabisplantage werd gevonden in een loods in Oudsbergen die hij voor zijn bedrijf huurde. Zelf wist hij van niets, zo sprak hij voor de Tongerse rechter. “Ik stelde die hal ter beschikking aan iemand anders.”

Shauni Deferm

De zaken van de dertiger liepen niet goed waardoor de twee loodsen, die hij in Oudsbergen voor 6.000 euro huurde, verlieslatend waren. Door de huurachterstand werd er een gedwongen uithuiszetting opgestart, waardoor er op 11 mei 2021 enkele inspecteurs en een deurwaarder ter plaatse gingen. “In een van de loodsen werd een cannabisplantage met vier ruimtes ontdekt. In de eerste twee ruimtes ging het om 364 en 440 planten. Op de bovenverdieping waren er twee kweekruimtes met 90 en 190 potten ingericht. Tot slot vonden we ook nog een kilo cannabis terug, wat wijst op een eerdere oogst”, zo sprak de aanklager die het had over een winst van 49.780 euro.

Op de blaren zitten

De dertiger verklaarde dat hij niets afwist van de plantage in zijn gehuurde loods. “Ik wist dat die uithuiszetting eraan zat te komen, dan zou ik toch nooit zoiets doen?”, klonk het. “We hadden die loods op overschot, er was ruimte te veel omdat de zaken niet goed gingen. Ik ben dan via een vroegere kameraad bij iemand terechtgekomen die de hal wel kon gebruiken. Zo heb ik die ter beschikking gesteld aan die persoon. Ik ben iemand die altijd zijn verantwoordelijkheid neemt. Als ik dingen gedaan heb, moet ik op de blaren zitten. Maar als ik er niets mee te maken heb, moet ik ook niet gestraft worden”, klonk het nog. Wel gaf de man toe dat hij uiteindelijk enkele vermoedens had dat er iets gaande was in de hal. “Toen heb ik zelf de politie gebeld.”

“Snel poen pakken”

De Tongerse procureur is overtuigd dat de dertiger wel wist waarvoor de hal diende. Ze verwijst daarvoor onder andere naar het telefonieonderzoek en de resultaten van het buurtonderzoek waaruit bleek dat er ’s avonds regelmatig bestelwagens met Nederlandse nummerplaten arriveerden. “Hij is zelf op zoek gegaan naar iemand die illegale activiteiten wilde exploiteren. Hij zou de ruimte ter beschikking stellen voor 10.000 euro. Zo wilde hij nog snel poen pakken voor de uithuiszetting. Toen de plantage uiteindelijk ontdekt werd, belde hij zelf naar de politie met het verhaal dat hij het vermoeden had dat er iets vreemds aan de hand was met de loods. Hij nam zo gewoon de vlucht vooruit.”

De aanklager vraagt een celstraf van 30 maanden en een geldboete van 12.000 euro voor de dertiger en de man aan wie hij de loods ter beschikking stelde. Een derde verdachte, die betrokken zou zijn bij de verkoop van de drugs, riskeert 18 maanden cel en een boete van 8.000 euro.

Vonnis volgt op 14 juni.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer