De omvang van de schade zal pas later helemaal duidelijk worden.
Foto: AP

Balans door overstromingen Brazilië wordt steeds zwaarder: "Slachtoffers zijn onderkoeld en getraumatiseerd"

In het zuiden van Brazilië loopt de balans door de intense regenval en zware overstromingen verder op. Er is voorlopig sprake van 136 doden en 806 gewonden. De balans zal ongetwijfeld nog oplopen, want zowat 125 mensen blijven vermist. Dit weekend blijft het weer er slecht. "De mensen zijn getraumatiseerd, ze hebben schrik", vertelt een lid van de brandweer.  

De overstromingen treffen de deelstaat Rio Grande do Sul, een landbouwstaat met hoofdstad Porto Alegre, tegen de grens met Uruguay. De zware regenval begon een 10-tal dagen geleden en veroorzaakt grote overstromingen, die de door lokale autoriteiten als historisch worden bestempeld. 

Volgens een officieel bilan van de Civiele Bescherming zijn er al 136 doden geteld. Bijna evenveel mensen blijven nog vermist, waardoor de balans wellicht nog veel zwaarder zal uitvallen. Naar schatting een half miljoen mensen hebben hun huizen moeten verlaten. 

Mensen die naar opvangcentra komen wenen en zijn onderkoeld. We raden hen aan om met een psycholoog te praten

Flavio is een vrijwilliger die slachtoffers van het noodweer opvangt

Lokale overheden melden dat er zeker 92.000 woningen beschadigd of vernield zijn door het water. Ruim 81.000 slachtoffers hebben de weg gevonden naar opvangcentra. Er zijn ook heel wat vrijwilligers aan de slag om slachtoffers te helpen.

"Veel mensen die hier aankomen wenen en zijn onderkoeld", vertelt vrijwilliger Flavio. "We moedigen hen aan om met psychologen te praten om opnieuw wat mentale kracht te krijgen, want ze zijn erg geschokt." 

Bekijk: inwoners van het stadje Mucum meten de schade op: "Het wordt heel moeilijk om hier nog te leven"

Videospeler inladen...

Het is nog niet gedaan

De voorbije dagen is het waterpeil in Porto Alegre wat gezakt, maar voor dit weekend is opnieuw slecht weer voorspeld. Er zou 15 centimeter regen bijvallen. De verse regen bemoeilijkt het werk van hulpdiensten en reddingswerkers. "Veel mensen zien hoe hard het regent en raken getraumatiseerd. We zien dat de mensen schrik hebben", vertelt brandweerman Enio Posti aan het Franse persbureau AFP. 

De overheid probeert met infoboodschappen mensen te overtuigen om niet naar de getroffen zones terug te gaan. Naast het verdrinkingsgevaar, is er ook risico voor elektrische schokken.

Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Maar anderen zijn er slechter vanaf gekomen, zij hebben het met hun leven betaald

Winkeleigenaar Zeni meet de schade op in zijn shop

Intussen circuleren er beelden van wanhopige winkeliers die de schade opnemen in hun winkel. Zeni (50) ging na een week verplichte sluiting de schade in zijn winkel opmeten. Er is heel veel schade en hij moet heel wat voedsel weggooien.

"Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Maar we bouwen het opnieuw op. We zijn sterk, we vechten terug. Anderen zijn er slechter vanaf gekomen, zij hebben het met hun leven betaald."

De Amerikaanse president Joe Biden heeft zijn medeleven betuigd met de slachtoffers en heeft noodhulp beloofd. 

Foto: AP

Bekijk: eerder werd een paard gered van een dak, een reddingsoperatie die live werd uitgezonden.

Videospeler inladen...

Meest gelezen