© Jvdp

Antwerpse chemiestudenten hebben nieuwe labo’s: “Hier zoeken we oplossingen voor de toekomst”

Karel de Grote Hogeschool viert het vijftigjarig bestaan van de studierichtingen biomedische laboratoriumtechnologie en chemie. Voor deze gelegenheid verving de hogeschool haar oude labo’s door nieuwe op de campus Hoboken. In deze nieuwe labo’s wordt duurzame chemie uitgeoefend.

moma

“De oude labo’s stonden er al sinds 1982 en waren doorleefd” zegt afdelingshoofd Imanol ­Michelena. “De nieuwe zijn veiliger en voldoen aan de afzuig­normen.”

In deze labo’s zullen de studenten hun praktijklessen volgen. Ook onderzoekers zijn welkom. “Iedereen met een witte labojas kan er gebruik van maken”, ­vertelt Michelena.

Op deze campus wordt er voornamelijk gefocust op duurzame chemie. “We zoeken naar alternatieven die milieuvriendelijk zijn”, zegt Michelena. “Iedereen linkt de chemische wereld aan vuiligheid, dat willen we veranderen. We onderzoeken nu bijvoorbeeld hoe we plantenextracten kunnen gebruiken in insecticide.”

“Voor de inrichting van deze nieuwe labo’s bezochten we hogescholen in Vlaanderen en Nederland en ook nieuwe labo’s in bedrijven”, aldus Michelena. “Aan de opbouw van deze nieuwe labo’s hangt natuurlijk een stevig prijskaartje. De materialen die we nodig hebben moeten echt van goede kwaliteit zijn.”