Eind januari werd ’t Scheldt al veroordeeld wegens aanzetten tot haat tegen ex-Open VLD-woordvoerster Zelfa Madhloum.© Fred Debrock

’tScheldt gaat verder na veroordeling

De website ’tScheldt gaat toch verder, na een veroordeling voor de rechtbank. Ze start ook een crowdfundingsactie, om haar juridische verdediging te versterken.

Karsten Lemmens

“’tScheldt moet doorgaan, maar moet zich bepantseren als een M1 Abrams tank.” Zo kondigt de website aan dat het de handdoek dan toch niet in de ring gooit. Vorige week ontstond er twijfel over de toekomst van ’tScheldt, nadat de site was veroordeeld door een rechtbank voor het aanbrengen van reputatieschade aan voormalig Vooruit-voorzitter Conner Rousseau.

’tScheldt verdedigde zich door te stellen dat het om satire ging, maar de rechter volgde die redenering niet. Vrijdag stelde de website op X dat ze dit weekend de koppen bijeen zou steken “om stopzetting ’tScheldt te bespreken”. Ze verwees daarbij naar de “zware financiële consequenties” van de gerechtelijke uitspraak.

LEES OOK. ‘t Scheldt denkt aan stopzetting na veroordeling in zaak rond Conner Rousseau

Vandaag stelt ’tScheldt dat de site verder gaat. Welke maatregelen ze daarbij neemt, is niet helemaal duidelijk, omdat het nieuwsbericht een mengvorm is van feiten en humor. Zo staat er dat Gert Van Mol, de man achter ’tScheldt, “verhuist naar Budapest waar hij drie frituren en een koffiezaak heeft”. Ook stelt de site dat ze “wordt verkocht aan X” van Elon Musk.

Geloofwaardiger lijkt het voornemen om ’tScheldt financieel te versterken. “Er moet geld bijkomen om het legal team nog meer te funden, om sowieso, zonder onderscheid, altijd in beroep te gaan. Wat nu wegens de kosten niet altijd wordt gedaan”, klinkt het.

Tiental rechtszaken

De site zette daarop ook een crowdfundingsactie op, “Red ’tScheldt”. “Help het ’tScheldt om zich te versterken, zodat ’tScheldt zich als een M1 Abrams-tank kan verplaatsen op het speelveld”, klinkt het.

LEES OOK. Man achter website ’tScheldt veroordeeld: “Kunnen niet tolereren dat er aangezet wordt tot haat wegens afkomst van een persoon”

“Die ene euro schadevergoeding (symbolische schadevergoeding aan Conner Rouseau, red.) was geen probleem”, zegt de site. “De drie rechtszaken kosten ons evenwel een kleine 5.000 euro. Doe dat ongeveer maal tien, want zo waren er de laatste jaren een tiental zaken.” Op het moment van schrijven stond de actie een uur online. Er was toen 810 euro opgehaald, op een doel van 10.000 euro.

De veroordeling van ’tScheldt was de tweede in korte tijd. In februari werd Van Mol ook veroordeeld tot zes maanden cel met uitstel, en een boete van 4.000 euro, wegens aanzetten tot haat of geweld tegen Zelfa Madhloum, de voormalige woordvoerster van Open VLD.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER