Directrice Ezra Cools in de della Faillestraat.© Jan Brys

Herstructurering Mater Dei heeft grote gevolgen: “We hebben leerlingen voor anderhalve school, maar de kosten zijn er voor twee scholen”

Brasschaat -

De twee vestigingen van de lagere school Mater Dei Maria-ter-Heide, gelegen in de della Faillestraat in Maria-ter-Heide en in de Ploegsebaan in de wijk Bethanie ondergaan in september een grote herstructurering.

Jan Brys

Concreet betekent dit dat de kinderen van het instapklasje tot en met het tweede leerjaar van de twee vestigingen nu samenkomen in de gebouwen op de Ploegsebaan. De leerlingen van het derde tot en met het zesde leerjaar komen samen in de della Faillestraat.

De reden voor deze herstructurering ligt op het financiële vlak. Directrice Ezra Cools vat het als volgt samen: “We hebben leerlingen voor anderhalve school, maar de infrastructuur en de kosten zijn er voor twee scholen. In het eerste leerjaar van de Ploegsebaan zitten zes kinderen, in de della Faillestraat zijn het er elf. We hebben daar nu twee leerkrachten voor en krijgen maar middelen voor één leerkracht. Door de overheid worden we wel beschouwd als één school. Daarom moeten we een deel van de werkingsmiddelen aanwenden om de lonen van de leerkrachten mee te betalen terwijl dit geld eigenlijk bedoeld is om bijvoorbeeld de infrastructuur te onderhouden. We hebben verschillende denkpistes doorlopen: alles naar één locatie brengen, twee onafhankelijke scholen maken, maar telkens botsten we op wettelijke beperkingen. Hoe je het ook draait of keert, er is in Brasschaat een zeer groot aanbod aan scholen.”

Uitdaging

“Een structureel probleem vraagt om een structurele oplossing. Dat kunnen we verbeteren door leeftijden fysiek samen te brengen. We doen dat door de kleuters en de eerste graad van het lager onderwijs samen te brengen op de Ploegsebaan en de leerlingen van het derde tot en met het zesde leerjaar samen te brengen in de della Faillestraat. Dat heeft natuurlijk serieuze gevolgen voor leerlingen, ouders en leerkrachten. Deze vernieuwing biedt heel wat kansen die we met beide handen willen grijpen.”

Voor de kinderen van Mater Dei MTH verandert er heel wat.© RR

Op dit ogenblik zitten er in de Ploegsebaan 71 kleuters en 85 lagereschoolkinderen. Voor de della Faillestraat zijn dat 55 kleuters en 74 lagereschoolkinderen. In totaal tellen de twee vestigingen samen dus 285 leerlingen.

“We hebben met de jaren gemerkt dat de overgang van kleuter- naar lager onderwijs tot nu toe nogal bruusk was. Vanaf september wordt dat anders”

Ezra Cools

Directrice

“We zijn ons ervan bewust dat de veranderingen bij een aantal ouders voor twijfels zullen zorgen en er zijn al enkele kinderen naar andere scholen gegaan. Dat is natuurlijk jammer. We hebben met de jaren gemerkt dat de overgang van kleuter- naar lager onderwijs tot nu toe nogal bruusk was. Vanaf september wordt dat anders. Kinderen krijgen dan tot hun 8 jaar de tijd om zacht te groeien van incidenteel en spelend leren naar geleid leren. We hebben voor de kleuters en de eerste graad bewust voor de Ploegsebaan gekozen. Daar is achter het gebouw een prachtig speelbos. Dat krijgen de jongere kinderen helemaal voor hen alleen. In de della Faillestraat komen ruimtes vrij voor vaklokalen die aangepast zijn aan de noden van de oudere kinderen”, vervolgt de directrice.

Mater Dei Ploegsebaan.© Jan Brys

“We kunnen de nieuwe structuur mooi in onze visie inpassen. Sleutelwoorden zijn warm, harmonieus en kansrijk. In de nieuwe structuur blijven die steeds het vertrekpunt. We kijken alvast uit naar september. De verhuis zal plaatsvinden vanaf 1 juli. In augustus zullen alle klaslokalen klaar zijn en tegen het einde van de zomervakantie brengen we de gemeenschappelijke ruimten in orde. Het wordt een hele uitdaging waar ons team samen de schouders onder zet”, zegt Ezra die aan haar tweede schooljaar als directrice bezig is.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners