Politie rekent inbreker in die met mooiste kat van asiel aan de haal gaat en thuis nog een verrassing heeft voor agenten

© djr

Juwelen of elektronica, ja, maar een poes? Bij dierenasiel De Grensstreek in Rekkem krabden ze zich zaterdagmiddag toch even in het haar toen bleek dat er een kat gestolen was. De politie kon de dader vlug vatten en nam er nog twee dieren in beslag.

Joerie Dewagenaere

Ontsnappen was geen optie, maar toch was een langharige poes die in asiel De Grensstreek in Rekkem verbleef, verdwenen. Toen medewerkster Sarah Delombaerde (35) de camerabeelden bekeek werd veel duidelijk.

“Daarop zagen we dat in de vroege namiddag een auto voor de deur stopte. De passagier stapte uit en klom over de poort. Nochtans twee meter hoog”, vertelt Sarah. “Daarna forceerde hij de deur van de quarantaine waar hij de kat in een transportbak stak.”

Kwispelende waakhond

Nochtans bevond stafford Rocky zich op dat moment op het binnenplein. Hij was waakhond van dienst, al nam die zijn taak niet echt ter harte. Integendeel. De hond hoopte te mogen gaan wandelen en kwispelend begroette hij de inbreker.

De politie van zone Grensleie nam zijn taak dan weer wel ter harte. “Ze zijn snel naar hier gekomen om de vaststelling te doen. Ze herkenden meteen de man op de beelden. Anderhalf uur later kregen we al het goede nieuws dat de kat was teruggevonden. Topwerk van de politie.”

Al had de politie nog een extra verrassing. Bij de Menenaar, die bekend is bij het gerecht voor verschillende andere misdrijven, troffen de agenten ook een korenslang en een degoe, een knaagdier uit Chili, in verwaarloosde staat aan. “De politie meldde eerst dat ze een eekhoorn meehadden, maar het zou dus om een degoe gaan. Een dier dat je kan vergelijken met een chinchilla of een overjaarse hamster”, lacht Sarah. “Beide beestjes werden inbeslaggenomen en vangen wij nu even op.”

Slagen en verwondingen

Eind goed, al goed. Toch zit de schrik erin bij de medewerkers van het dierenasiel. De man zou namelijk gekend zijn voor slagen en verwonding. “Driekwartier later was mijn collega daar aan het werk. Ik mag er niet aan denken dat ze aanwezig zou geweest zijn wanneer die man inbrak. Een gruwelijke gedachte”, huivert de medewerkster.

Bij het asiel hebben ze nog altijd het raden naar de motieven van de man. “Hij zou geen enkele link hebben met de kat. Plus, het zou raar zijn mocht hij geweten hebben dat ze hier zat, aangezien ze zelfs nog niet op de website stond”, zegt Sarah. Voor het geld moest hij het ook niet doen. “Zo'n langharige kat verkopen wij hier voor 110 euro, gechipt, gesteriliseerd en geregistreerd. Heel goedkoop, dus. Het was wel de mooiste kat die op dat moment aanwezig was.”