© Dirk Kerstens

Cambio start met deelwagens zonder vaste standplaats

Cambio is in Antwerpen begonnen met deelwagens zonder vaste standplaats. De wagens moeten wel in een zone worden teruggebracht, het systeem van ‘free floating’. Er zijn momenteel tien zones.

svw

Het deelwagenbedrijf Cambio werkte al tijdelijk via het systeem van free floating op plekken waar standplaatsen onbereikbaar waren door onder meer werken in een straat. In Antwerpen binnen de Singel wordt het nu structureler ingezet op vraag van de stad Antwerpen.

“We zitten in dit gebied met een hoge parkeerdruk”, zegt Antwerps schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA). “Het is niet opportuun om nog plaatsen te reserveren voor Cambio-wagens en andere deelwagenprojecten. Deze deelwagens worden veel gebruikt. De standplaats blijft dan lange tijd leeg ongebruikt. Dat is niet te verantwoorden in buurten met hoge parkeerdruk. Daarom hebben we aan deelwagenprojecten met vaste standplaatsen gevraagd om ook het systeem van free floating aan te bieden, zoals het deelwagenproject Poppy doet.”

In Antwerpen zijn er tien zone-standplaatsen van Cambio waarin één of twee deelwagens staan. De afbakening gebeurt op buurtniveau. De gebruiker moet de wagen achteraf weer in die wijk achterlaten. Via een applicatie ziet de klant waar de wagen staat.

“We blijven het zien als een aanvulling op ons bestaand systeem van vaste standplaatsen”, zegt Tom Alleman van Cambio Vlaanderen. “Het is een antwoord op de vraag van de stad Antwerpen om geen vaste standplaatsen bij te creëren in het centrum. De zone-standplaatsen liggen in wijken waar er een grote vraag is naar deelwagens. We betreuren de vraag van de stad wel. Onze gebruikers kiezen voor Cambio juist om de vaste standplaatsen. Ze zijn dan zeker van een parkeerplaats en moeten dus niet een kwartier rondrijden. Probleem met free floating blijft dat je dus naar een parkeerplaats moet zoeken in de zone-standplaats.”

Op dit moment staan er ongeveer 180 Cambio-wagens in Antwerpen. “De voorbehouden plaatsen in het centrum nemen dus, op het totaal van alle parkeerplaatsen, een heel erg marginaal aantal in van de publieke parkeerplaatsen”, zegt Alleman.

www.cambio.be/zone