© Carlo Coppejans

Maar liefst 1.500 muzikanten, zangers en supporters nemen EK-hymne op voor Rode Duivels: “Een unieke ervaring”

Stijn Meuris, Marcel Vanthilt en Axl Peleman zagen dat het goed was. 1.500 zangers en muzikanten namen zondag in Brussel ‘Wunderbar’ op. Onze EK-hymne moet de Rode Duivels volgende maand in Duitsland naar de finale stuwen. Wunderbar!

Jan Claeys

Het EK, dat leeft nog niet. Weinig zinnen zo vaak uitgesproken de afgelopen dagen en weken op café en op kantoor. Welaan dan: het leeft sinds zondagavond. Dankzij 1.500 mensen die twee hobby’s combineren: muziek maken en supporteren voor de Rode Duivels. Het was een stunt vanjewelste om ze allemaal bij elkaar te krijgen, en het lukte Wunderbar. De hit van Tenpole Tudor krijgt een tweede leven. Een Belgisch leven zelfs. En reken maar dat het mega-orkest Europa zal veroveren. Het voorprogramma van Lukaku en co. is de eerste overwinning van het EK. De dirigent was zondag niet één persoon, maar de band van radio Willy. Met Stijn Meuris en Marcel Vanthilt en Axl Peleman op kop.

De muzikanten van de band slaagden er wonderwel in om 100 drummers, 100 gitaristen en 100 basgitaristen samen te laten spelen. Al ging dat lang niet vanzelf. “Kunnen de zangers alsjeblieft niet in de handen klappen en hun microfoon niet aanraken”, vroeg presentator Christophe Stienlet. “En gitaristen: jullie mogen pas beginnen na de one-two-three-four”. De repetitie leek eindeloos te duren. Tientallen keren hetzelfde liedje. Nu al de oorworm van de zomer. Er waren zelfs polonaises om de sfeer erin te houden. Tot het rond de klok van vier uur allemaal in elkaar viel. Een muzikale puzzel. Als was het de perfecte aanval richting doel.

“Het was een lange dag”, zei Noordkaap-zanger en Willy-presentator Stijn Meuris achteraf.© carlo coppejans

Indrukwekkend

“Het was een lange dag”, zei Noordkaap-zanger en Willy-presentator Stijn Meuris achteraf. “Maar de voorbereiding was perfect, zodat het resultaat ook klopte. Het was natuurlijk niet de eerste keer dat er zoveel muzikanten bij elkaar kwamen, maar het was toch ontzettend indrukwekkend om die honderden vanop het podium bij elkaar te zien. En ook: ik ben ontzettend trots dat we hier als kleine radiozender Willy partner van zijn.” Meuris is zelf géén voetbalfan. “Da’s toch die sport met een net en twee ringen hé? Maar serieus: voor zulke grote evenementen wordt iedereen fan. Zodra dat iets zo pan-internationaal wordt, is het mobiliserend vermogen enorm.” En dat kunnen onderstaande supporters alleen maar bevestigen.

Jennifer en Margaux (11): “Zingen is nog leuker dan supporteren”

© carlo coppejans

“Natuurlijk zijn we voor de rode duivels. Maar we houden vooral van zingen”, zegt Jennifer uit Hasselt die bij het Studio 100-koor zingt. Tijdens de opnames van Wunderbar maakte ze met Margaux uit Zwevegem meteen een vriendinnetje. “Ik ben hier met de hele familie. Mijn papa en mijn nonkel zingen ook mee. Mama en broer zitten achteraan bij het publiek te supporteren. Het is een superleuke dag geworden, enkel jammer dat Lukaku er niet bij is. Hij is onze favoriet.”

Nicolas ‘Obelix’ Dardenne (41): “Deel uit maken van een hymne: dat wil je niet missen”

© carlo coppejans

“Ik denk dat ik al langer fan ben van de Rode Duivels dan ik leef. Ik ga naar elke wedstrijden, ik reis naar alle toernooien, tot in Brazilië. Voor Duitsland heb ik tickets voor alle matchen. Als je dan de kans krijgt om zelf een deel van het verhaal te zijn, door mee te zingen met de hymne, dan wil je dat niet missen. Het is een unieke ervaring, en het souvenir blijft voor altijd.”

Jan (59), Filip (55) en Freddy (59): “Deze actie is de perfecte start voor het EK”

© Jan Claeys

“Met deze tandem voor drie zijn we al naar het EK in Frankrijk geweest, en straks gaat hij ook mee naar Duitsland. De tickets zijn al gekocht . We zijn eigenlijk Buffalo’s, maar ons hart klopt ook voor de Rode Duivels. Toen we over deze actie hoorden hebben we niet getwijfeld en ons meteen ingeschreven. Het is de perfecte start voor het EK. En onze fiets kon niet ontbreken uiteraard”, klinkt het bij Jan (59), Filip (55) en Freddy (59) uit Merelbeke.

Jelle Van De Wiele (38): “Ik ben al langer supporter dan gitarist”

© carlo coppejans

Jelle uit Menen speelde met de gitaristen mee in haar rolstoel. “Ik heb een groeibelemmering aan mijn onderste ledematen. Maar dat heeft me niet belet om naar Brussel te komen. Ik rij nog zelf met de auto, maar heb wel een zorgassistent bij.” Ze speelt nog maar een paar jaar gitaar. “Ik ben op mezelf begonnen tijdens corona, en toen ik merkte dat ik wel aanleg had, ben ik met muziekschool begonnen. Ik ben dus nieuw op de gitaar. Maar supporter, dat ben ik al sinds mijn kindertijd.

MEER OVER DE RODE DUIVELS