Direct naar artikelinhoud
pensioenen

N-VA staat op rem over systeem zware beroepen

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR)Beeld BELGA

Bereikt de regering eindelijk een doorbraak over de pensioenregeling voor de zware beroepen? Pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR) hoopt op een landing morgen, maar krijgt tegenwind van N-VA.

De regering heeft de wettelijke pensioenleeftijd dan wel opgetrokken, er komen compensaties voor wie een zwaar beroep heeft. Die kunnen ofwel sneller op rust, of krijgen een hoger pensioen. Dat is het uitgangspunt geweest van de federale regering.

Maar hoe zit het met die zware beroepen? Een voorstel van Bacquelaine voor de ambtenaren zit al even vast binnen de regering. Hij hoopt op een doorbraak morgen op een vergadering met de topministers. Of het lukt is nog de vraag. Veel zal afhangen van een technische vergadering vanavond. 

De meest fundamentele kwestie is: in welke mate gaat een zwaar beroep doorwegen in de pensioenberekening? In overleg met de sociale partners is Bacquelaine uitgekomen bij vier criteria: moeilijke uren, veiligheidsrisico's, zware fysieke arbeid en stress. Let wel: wie enkel stress heeft, komt niet in aanmerking. Dat criterium geldt enkel als verzwarende factor.

Van het goede te veel

Op basis daarvan heeft Bacquelaine een berekeningswijze uitgewerkt. Als iemand voldoet aan één van de criteria, dan is een jaar in een zwaar beroep 1,05 keer meer waard dan een 'gewoon' jaar. Wie voldoet aan twee criteria, mag de waarde vermenigvuldigen met 1,10, wie er aan drie voldoet met 1,15. Met ander woorden: iemand die nachtwerk doet, met gevaarlijke stoffen werkt én bovendien veel moet heffen, kan in de loop der jaren een mooi voordeel opbouwen. In veel gevallen zal die op z'n 60ste kunnen afzwaaien.

Maar dat vindt N-VA van het goede te veel. De Vlaams-nationalisten vrezen dat bepaalde ambtenaren net vroeger met pensioen kunnen gaan. Ze zouden zo minder streng zijn dan regering-Di Rupo, die de voorwaarden al had verstrengd. De hakken gaan in het zand. Het voorstel dat voorligt gaat over de ambtenaren, maar moet ook dienen als blauwdruk voor de privésector. Als we in dit eerste stadium te laks zijn, zal het effect op veel grotere schaal doorwerken, vrezen ze.

Wat meer is: door dit nieuwe berekeningssysteem bestaat de kans dat bepaalde ambtenaren een lager pensioenbedrag zullen ontvangen, zo toonde socialistische vakbond ABVV aan. N-VA gebruikt dat argument om Bacquelaine aan te zetten zijn huiswerk opnieuw te maken. Het kabinet van de pensioenminister is nu druk in de weer om de mogelijke impact in kaart te brengen aan de hand van voorbeelden. Op basis daarvan wordt verder gepraat.

Leraars

CD&V houdt zich enigszins buiten de debatten. De christen-democraten weten: het is nu nog te vroeg om alles op alles te zetten. De volgende stap is het bepalen van een lijst van functies die in aanmerking komen voor een zwaar beroep. Dan wordt het voor hen 'money time'. 

Het zijn de sociale partners die de onderhandelingen daarover voeren. De verwachting is dat de criteria geplooid kunnen worden in functie een bepaalde beroepsgroep. Met wat goede wil kan dagenlang rechtstaan ook gekwalificeerd worden als fysieke belasting. Zowel bij CD&V en de bonden zijn er daarom vrij gerust in dat leraar wel degelijk zullen erkend worden als zwaar beroep.