© Tom Palmaers

Stroompanne in Moelingen en E25 afgezet: Voeren kent “ergste overstromingen in zijn geschiedenis”

Voeren -

De overstromingen die Voeren in de nacht van vrijdag op zaterdag treffen, zijn “de ergste in de geschiedenis” van de Limburgse gemeente. Vijf van de zes dorpen hadden vrijdagavond te kampen met wateroverlast. Ook afgelopen nacht kwamen er nog problemen bij: in Moelingen-Centrum viel de elektriciteit volledig uit. De E25 werd afgesloten omdat die blank stond.

Onze verslaggevers ter plaatse Jean-Pierre Duijsens en Tom Palmaers

Van kwaad naar erger ging het vrijdagavond in Voeren. Even na 23 uur kwam de dringende oproep aan de bewoners van de Dorpsstraat, Driesch, Winkel, Getske en Kerksteeg in Moelingen. ‘Evacuatie vanuit de woning is niet meer mogelijk. Gelieve naar de eerste verdieping van het huis te gaan’. Aan andere bewoners uit de straten in de buurt werd gevraagd hun huis te verlaten als het nog veilig kon.

Voor wie niet terecht kon bij familie of vrienden, was er opvang in het Cultureel Centrum van het Nederlandse Eijsden. Evacuatie was op dat moment enkel mogelijk via Withuisstraat-Withuis.

“Dit zijn de ergste overstromingen in de geschiedenis van Voeren”, reageert een aangeslagen burgemeester Joris Gaens (Voerbelangen). “Bij sommige inwoners staat het water borsthoog in hun huizen, verschrikkelijk om mee te maken.” Als overmaat van ramp kreeg Moelingen-Centrum te maken met een algemene stroompanne, die nog steeds niet opgelost is. De E25 werd in beide richtingen afgesloten omdat die blank stond.

Nog door de hoge waterstanden gingen in Voeren losstaande gastanks drijven, waardoor er gas vrijkwam. Daarover verspreidde de gemeente volgend advies: “Als er binnen in huis een gasgeur waar te nemen is, wordt aan de bewoners gevraagd ramen en deuren open te zetten. Indien er binnen in huis geen gasgeur is, maar dat buiten wel mogelijk is, dan moeten de bewoners ramen en deuren dicht houden.”

(lees verder onder de foto’s)

© Tom Palmaers

© Tom Palmaers

© Tom Palmaers

Extreem

De eerste berichten over de aanhoudende regenval vanuit Voeren kwamen vrijdag in de vooravond binnen. Vanaf ongeveer 18 uur waren zowel de gemeentelijke diensten als de brandweer van Voeren, samen met versterking uit Hoeselt en Bilzen alles in het werk aan het stellen om het water uit de huizen te houden. In eerste instantie situeerden de problemen zich rond de rivier de Veurs die buiten haar oevers was getreden. In Sint-Martens-Voeren en het gehucht Veurs was daardoor wateroverlast. Ook in het gehucht Schophem stonden de straten blank.

De uren daarna ging het van kwaad naar erger. Ook Sint-Pieters-Voeren, ’s Gravenvoeren en tenslotte ook Teuven kregen heel veel water te slikken. “De schrik zit er goed in bij de mensen. Waar het water al niet in de huizen is gestroomd, houden ze hun hart vast na de watersnood van juli 2021. Mensen staan allemaal buiten om te kijken hoe snel het water stijgt”, zegt een Voerenaar. Iedereen hoopt dat de verbredingswerken die net na de watersnood van drie jaar geleden werden uitgevoerd, hun nut bewijzen.

(lees verder onder de beelden)

© Tom Palmaers

© Tom Palmaers

Rond 20 uur was de toestand zo kritiek dat een gezin in Sint-Martens-Voeren moest worden geëvacueerd. De toegang naar het kerkdorp werd ook afgesloten. Intussen stond het water in enkele huizen al tot een halve meter hoog.

Zandzakjes

Burgemeester Joris Gaens van Voerbelangen om 21 uur: “De hulpdiensten en de gemeentelijke diensten zijn al uren aan het werk. Maar de toestand is ernstig. Net als in onze buurgemeenten. Het gemeentelijk crisisplan is afgekondigd. Er volgt nu een vergadering over welke stappen er ondernomen moeten worden. Intussen zijn er al wel drie containers met zandzakjes gearriveerd die de mensen kunnen komen halen om zo het water uit de huizen proberen te houden.”

De schrik voor Moelingen en vooral de toestand van de Berwijn zat er goed in. Die bleef nog angstvallig stijgen. “Dit is een uitzonderlijke situatie voor Voeren. Dat vijf van de zes dorpen wateroverlast hebben, is nog niet vaak gebeurd. Het gaat voor ons een lange nacht worden,” voorspelde een Voerenaar. En dat bleek helemaal na een bericht van BE-Alert om 22.20 uur. Daarin viel te lezen dat er nog meer regen werd verwacht boven de gemeente Dalhem en de situatie mogelijk erger zou worden dan in 2021. De hulpdiensten vroegen ook om weg te blijven uit het rampgebied als mensen er niet moesten zijn.

© Tom Palmaers

100 liter per vierkante meter

Weerman Ruben Weytjens vertoeft momenteel als weerman op Extrema Outdoor, maar werd door de brandweer op de hoogte gebracht van de ontwikkelingen in Voeren. “Er is gigantisch veel neerslag gevallen in en rond Voeren. Regionaal viel er meer dan 100 liter/m². Gezien er de afgelopen periode al veel neerslag is gevallen en er nu stroomopwaarts nog een pak is bijgekomen, begrijp ik dat de situatie best zorgwekkend is.”

Maar Weytjens heeft ook ‘goed nieuws’. “Er is voorlopig geen nieuwe neerslag op komst. Pas zaterdag na 17 uur zouden er lokaal nieuwe buien kunnen vallen, maar het kan zijn dat Voeren daar van gespaard blijft.” (mm/jpd/gn)

Voor vragen met betrekking tot evacuatie: 04 381 99 40.

© Tom Palmaers

© Tom Palmaers

© Tom Palmaers

© Tom Palmaers

© Tom Palmaers

© Tom Palmaers

© Tom Palmaers

© Tom Palmaers

© Tom Palmaers

© Tom Palmaers

© Tom Palmaers

© Tom Palmaers

© Tom Palmaers

Tom Palmaers

© Jean-Pierre Duijsens

© Jean-Pierre Duijsens

© Jean-Pierre Duijsens

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer