Droommachine pronkt weldra in Technopolis

Steinerschool De Sterrendaalders onthulde gisteren de droommachine die de leerlingen maakten. ‘Dierenleven’ heet de machine, die kinderen laat voelen hoe het is om een dier te zijn. Technopolis vond het initiatief zo tof, dat de machine daar binnenkort te zien zal zijn.

givl

“In het begin van het schooljaar mochten de leerlingen van het vijfde en zesde een droommachine bedenken”, zegt Ellen Mannaerts, begeleider op de Steinerschool. “De leerlingen mochten zelf het beste voorstel kiezen en uiteindelijk kozen ze voor de machine die hen kan laten voelen hoe het is om een dier te zijn. Dat voorstel werd opgestuurd naar de organisatie MyMachine. Daar werd het goedgekeurd en de studenten van Hogeschool PXL in Hasselt stelden toen een plan op, dat onze middelbare leerlingen uitwerkten. Binnenkort wordt de machine ook nog tentoongesteld in Technopolis.”

Elias (17) was een van de bouwers. “We zijn er een week of drie mee bezig geweest. Ik vond het idee origineel en ben er ook al eens ingekropen. Je kunt kiezen of je een vlieg , olifant of zeehond bent en dan ervaren hoe het is om als dat dier te leven.”

Eline (18) schilderde mee de machine. “Het was een speciale opdracht, zo’n droommachine. Uiteraard ben ik er ook ingekropen. Ik was een vlieg en moest een speciale bril opzetten. Het was wel een mooie ervaring, hoewel ik denk dat de machine meer op maat is van kleine kinderen. Letterlijk dan, want ik geraakte er moeilijk in.”

Senne Verbruggen uit het zesde leerjaar bedacht het idee voor de machine. “Ik dacht er al langer over na hoe het zou zijn om als een dier te leven. Op een nacht droomde ik er zelfs over en toen wist ik dat dit het idee moest zijn voor mijn machine. Ik was dan ook heel blij dat mijn idee werd verkozen als beste. De drie dierenlevens die je kunt ervaren, daar kan ik me wel in vinden, want het zijn drie verschillende dieren: een dat vliegt, een landdier en een dier dat in zee leeft. Zelf heb ik de machine uitgetest als vlieg. Ik ben geschrokken hoe zwaar zo’n vlieg het heeft, ze moet steeds opletten dat ze niet opgegeten wordt. De bril was wel cool, zo zag je echt zoals een vlieg. Hopelijk kunnen nog veel kinderen plezier beleven aan de machine.”