Van apenschedels tot zebravlees: wereldwijde actie tegen illegale handel in dieren levert ongeziene vangst op

© AP

Operatie Thunderstorm. Een wereldwijde politie­actie in de strijd tegen de illegale handel van wilde dieren heeft een ongeziene vangst opgeleverd. 27.000 reptielen werden in beslag genomen, net als vlees van olifanten, krokodillen en zebra’s. Er werden zelfs karkassen van beschermde dieren zoals ijs­beren en bavianen onderschept.

Marc Klifman

De gecoördineerde politieactie van Interpol heeft slechts een maand geduurd, maar de resultaten zijn indrukwekkend. Meer dan negentig landen sloegen de handen in elkaar en dat leidde tot de identificatie van zo’n 1.400 verdachten die wereldwijd betrokken zijn bij de illegale handel in wilde dieren.

Bij de actie werd onder meer 43 ton bushmeat – illegaal jachtvlees – van beren, olifanten, krokodillen, walvissen en zebra’s in beslag genomen. Twee ton olifantenivoor werd onderschept en Interpol slaagde erin 27.000 reptielen – waaronder ook schildpadden, alligators en slangen – te redden. Ook veertien grote wilde katten zoals tijgers, leeuwen luipaarden en jaguars zijn in beslag genomen.

Een ongeziene vangst, zegt directeur-generaal Sheldon Jordan, die het onderzoek leidde. “Wildlifemisdaad is de op drie na grootste misdaad waar wij mee te maken hebben. Deze resultaten zijn spectaculair, de jacht op wilde dieren heeft dan ook een gigantische waarde. De illegale smokkel doet niet alleen de economie veel pijn, het heeft ook een enorme impact op de ­natuur. Operatie Thunderstorm maakt duidelijk dat we met de samenwerking van 92 landen, waaronder ook België, wel degelijk een verschil kunnen maken in de strijd tegen deze mis­daden.”

Het is opmerkelijk hoe breedvertakt de criminele organisaties zijn die handelen in wilde diersoorten. Zo werden in Los Angeles twee stewardessen opgepakt toen ze levende schildpadden naar Azië probeerden te smokkelen in handbagage. In Canada slaagden de autoriteiten erin om een container met achttien ton paling vanuit Azië te onderscheppen.

Natuurorganisatie WWF schrikt niet van de wanpraktijken. “Veel dieren­populaties zijn momenteel aan het imploderen. Het is dus goed dat de politie nu eindelijk actie onderneemt”, klinkt het.

© rr

© AP

© rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer