Direct naar artikelinhoud
Comedy

“Is het publiek al klaar voor moppen over Bart De Pauw?”

Xander De Rycke.Beeld Jelle Vermeersch

Zaterdag gaat de derde Houdt het voor bekeken in première, de conference waarin comedian Xander De Rycke het afgelopen film- en tv-seizoen onder de loep neemt. “Alleen Eline? Dat is negentig minuten afzien.”

Eind september postte Xander De Rycke een reeks tweets over de kale kop van Gert Verhulst. “Gert Verhulst ziet eruit alsof Studio 100 een dekmantel is voor wapenverkoop.” Of: “Gert Verhulst ziet eruit als een teen van een oude, rijke dame.” Voorbereidingen voor zijn nieuwe film- en tv-conference, Xander De Rycke houdt het voor bekeken

“Het zit er een klein beetje in”, zegt De Rycke. “Over het algemeen geldt: wat op Twitter terechtkomt, wordt gedumpt voor de show. Maar om Gert Late Night kan ik niet heen. Zeker nu de kijkcijfers van Van Gils & Gasten zakken en de media schrijven dat Gert Late Night beter is geworden. Dat leent zich tot humor, en ik kan het niet laten om daar grappen over te maken.”

Toch gaat deze nieuwe show meer over film, klinkt het.

“Het is nu alleszins meer in balans. Als de vorige shows twee uur duurden, ging het een halfuur over film, en dan over tv. Nu is het meer fiftyfifty. Ik pak films intensiever aan, want ik moet al drie jaar openen met: ‘Het was een slecht jaar voor de Vlaamse film.’ En dit jaar zijn er dan nog heel veel Vlaamse films gemaakt. Dus heb ik besloten om niet alleen over die films zelf te praten, maar ook over hoe ze hier aan de man worden gebracht.

“Alleen Eline bijvoorbeeld is een productie van Marmelade, dat geprobeerd heeft om dat mormel zo snel mogelijk onder de mat te vegen. Het is veruit de slechtste film die ik de afgelopen drie jaar heb gezien. Er zijn slechte films waarmee je kunt lachen, als je er met vijf maten en wat pinten naar kijkt. Maar Alleen Eline is zelfs te slecht voor die categorie. Die film is negentig minuten afzien.”

‘Er zijn slechte films waarmee je kunt lachen, als je er met vijf maten en wat pinten naar kijkt. Maar ‘Alleen Eline’ is zelfs te slecht voor die categorie’

Het is de derde keer dat je zo’n conference maakt. Hoe houd je die fris?

“Ik probeer de show altijd een klein beetje te veranderen, zodat de mensen zich afvragen wat ik precies ga doen. Gelukkig geeft tv steeds een paar originele cadeautjes: dan krijg je plots Karen maakt een plaat op je bord en denk je: ‘We hebben weer een bizar, nieuw dieptepunt bereikt.’”

Wordt Tegen de sterren op, een van je favoriete mikpunten, gespaard?

Tegen de sterren op zit er dit jaar niet meer in, ook al is dat voor het trouwe publiek een klassieker die wegvalt. Ik heb het ook nauwelijks nog over Niels Destadsbader en James Cooke, want ik heb daar niets nieuws over op te merken. James Cooke doet steeds meer van hetzelfde: die zit aan de rand van een panelshow wat te kokhalzen.

“De grootste fout die ik bij dit soort shows kan maken, is allesomvattend te willen zijn. Dan moet je over een bepaald programma iets zeggen zonder dat je er nog een goede mop over kunt bedenken.”

Over goede moppen gesproken: haal je ook Bart De Pauw door de mangel?

“Ik voel mij verplicht om het daarover te hebben. Het #MeToo-schandaal kwam op gang toen ik met mijn vorige show begon, en halverwege de tournee kwam de zaak rond De Pauw. Toen al vroegen mensen me of ik het erover zou hebben. Maar ik heb tijd nodig om er een gegronde mening over te vormen, en om er goede moppen over te schrijven. Ik heb nu een jaar gehad. De vraag is: is het publiek er al klaar voor? Ik hoop van wel. Ik vind nog altijd dat je met alles moet kunnen lachen.”

Xander houdt het voor bekeken gaat zaterdag in première in Gent.