© kma

Fons Cools, de Clint Eastwood van Pulle

Al voor de 51ste keer speelt de KWB van Pulle vanaf vandaag, vrijdag, toneel. En al voor de 36ste keer gebeurt dat onder de vleugels van regisseur Fons Cools (82).

Kristin Matthyssen

Een record is het niet, want Clint Eastwood is op zijn 87ste ook nog altijd een succesvol regisseur. Dus kan Fons er zeker nog vijf jaar tegenaan. Dat moet een geruststelling zijn voor de acteurs van KWB Pulle, die in de oude parochiezaal van Pulle volop repeteren voor de klucht De Fanclub van Willy Gillis.

Straf genoeg was komedie spelen in Pulle lange tijd een voorrecht voor mannen, want pas rond 1980 werd KWB gemengd. Voordien waren vrouwen niet toegelaten en werden er vooral stukken gespeeld met alleen mannenrollen.

Volgens Fons Cools, die begin vorig jaar nog de Zilveren Zandkorrel won van de gemeente Zandhoven, een carrièreprijs voor een leven vol cultuur, beginnen de jaren nog niet te wegen. “We repeteren twee maanden, maar alleen de laatste veertien dagen is dat intensief”, zegt hij om 21.30u, gebogen over de dialogen, terwijl de meeste van zijn generatiegenoten dan al lang met hun pantoffels in de zetel zitten. In de beginjaren was er ook een souffleur. “Maar we hebben die bak op het podium weggedaan. Nu moeten de acteurs alles vanbuiten leren.”

Een nieuwkomer dit jaar is ­Marleen Vertenten (65), die Rozette speelt. “In het toneelstuk ben ik de voorzitster van de fanclub van Marino Cruz, een Belgische charmezanger die al 26 jaar met zijn fans naar Lloret de Mar in Spanje reist. Vijf jaar geleden heb ik nog al eens toneel gespeeld, maar nog nooit met KWB. Toen ik vorig jaar kwam kijken, lagen er briefjes op de stoelen die je kon invullen als je interesse had om zelf een rol te spelen. En ze hebben aan mij gedacht.”

Een andere nieuweling is Els Corthout (48), die vroeger al op de planken stond, maar nu na enkele jaren inactiviteit met een grappig Spaans accent de wulpse hotelbediende Conchita vertolkt. Ook debutant Kim Van Looy (28), alias de preutse schooljuf Katrien die zich ontpopt tot kortgerokte verleidster Katrien, zal het publiek verbazen.

Complimenten zijn er nog voor schilder Raul Bakelmans, die via trompe-l'oeil-schilderkunst een prachtige Spaanse tuin op het decor heeft getoverd, zodat het publiek zich echt in het zonnige Spanje zal wanen.

De Fanclub, KWB Pulle, parochiezaal, Dorpsstraat 42, op 24/11 en 25/11 en 01/12, 02/12, 08/12 en 09/12. ­Tickets (8 euro) via dagbladhandel Asterix of 03.484.60.35

Kristin Matthyssen ¦

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER