© ATV

Slechts in 1 op 7 Vlaamse gemeenten kan je al begraven worden met je huisdier

Het is voor veel Vlamingen een troostende gedachte, begraven worden met hun trouwe huisdier. De wet maakt dat ook al een jaar mogelijk, maar tot nu laat slechts een op de zeven Vlaamse gemeenten het effectief toe.

Huisdieren zijn trouwe metgezellen in het leven, maar veel Vlaamse baasjes zien hen ook als het beste gezelschap na de dood. De Vlaamse regering maakte het daarom in februari van vorig jaar mogelijk dat de twee samen kunnen worden begraven. Al moet iedere stad en gemeente dat decreet wel apart opnemen in z’n reglement. En daar knelt het schoentje. “Uit ons grootschalig onderzoek blijkt dat steden en gemeenten hun reglementen maar traag en met mondjesmaat aanpassen”, zegt Lien Verfaillie, woordvoerster van uitvaartspecialist DELA.

In Vlaanderen is het volgens DELA nog slechter gesteld dan in Wallonië, waar het nochtans nog maar sinds september kan. “Een op de drie Franstalige gemeenten (34 procent) biedt de mogelijkheid vandaag al aan. In Vlaanderen gaat het slechts om een op de zeven (15 procent) steden en gemeenten.”

LEES OOK. Nadine (63) wil samen met haar 50 overleden huisdieren begraven worden: “Hoe meer ik de mens leer kennen, hoe groter m’n liefde voor dieren”

“We begrijpen niet waarom steden en gemeenten niet volgen”, aldus Verfaillie. “Onze begrafenisondernemers worden nochtans regelmatig de vraag gesteld” (Lees verder onder de foto)

Veel begrafenisondernemers krijgen de vraag of mensen met (de urne van) hun huisdier begraven kunnen worden. © Shutterstock

Bijna de helft van de Vlaamse gemeenten (48 procent) waar je nog niet met je huisdier kan worden begraven, geeft in het onderzoek trouwens aan dat ze voorlopig geen plannen hebben om de mogelijkheid in te voeren. Iets meer dan een kwart (34 procent) is wel van plan om groen licht te geven zodat baasjes en huisdieren samen op een laatste rustplaats kunnen liggen, een meerderheid daarvan wil dat zelfs nog tegen eind 2025 doen.

LEES OOK. Het is properder dan crematie, maar is Vlaanderen klaar voor ‘resomatie’?

Dat is nodig, volgens DELA. “In onze uitvaartcentra krijgen we vrij regelmatig de vraag van familieleden van nabestaanden of de urne van het huisdier mee kan worden begraven”, zegt Verfaillie. “Het gebeurt ook dat mensen dat hebben aangegeven in hun laatste wilsbeschikking.”

De regels om samen begraven te worden met je huisdier

●  Elk dier dat tam is en traditioneel in huis gehouden wordt voor gezelschap of emotionele steun kan in principe mee begraven worden. De regels kunnen wel verschillen van gemeente tot gemeente.

●  Het is aan te raden om deze wens bij leven kenbaar te maken. Bespreek het bij de voorafregeling bij je uitvaartondernemer, of neem de wens op in je laatste wilsbeschikking.

●  Enkel de as van een eerder overleden en gecremeerd huisdier – of meerdere dieren – kan worden bijgezet. De bijzetting moet tegelijk plaatsvinden met de begrafenis of bijzetting van de eigenaar.

●  Het kan alleen als er voldoende plaats is in het graf, columbarium of urnenveld.

●  Assen van mens en dier mogen niet vermengd worden.

●  Assen van het huisdier mogen niet uitgestrooid worden op strooiweides van de gemeentelijke begraafplaatsen.