Na 39 jaar valt doek over Wereldwinkel van Boudewijn en Lieve: “We waren pas getrouwd en verkochten al fairtradeproducten”

© mwm

© mwm

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Samen met de sloop van het oud-klooster valt ook het doek over Wereldwinkel Waarschoot, die eind deze week sluit in de Schoolstraat. Boudewijn Van Hyfte en Lieve Bonamie zien hun levenswerk eindigen. “We gaan ons veertigste jubileum nèt niet halen.”

Chris Thienpondt

Al van jongs af aan waren Boudewijn en Lieve, die nu in Oostwinkel wonen, uit het goede hout gesneden. Ze waren onder meer actief in de Bouworde.

Op een van de bouwkampen in Joegoslavië, om het land terug een stukje op te bouwen na aan aardbeving, sloeg de vlam in de pan.

“Toen we nog op vrijersvoeten waren, maakten we al plannen voor een Wereldwinkel”, herinnert Lieve zich nog. “In december ‘79 zijn we getrouwd. Een maand later zijn we gestart in een klein kamertje van ons huis in de Patronagestraat. We waren elke dag open. Wie iets wou kopen, kon bellen.”

Fier bij elke verkoop

“Ik zie het nog zo voor mij: terwijl ik aardappelen aan het schillen was, kwamen mensen producten kopen. Elke keer als iemand een pakje koffie kwam halen, waren we zo fier en gelukkig dat we weer iets verkocht hadden.”

Daarna ging het naar de Nijverheidstraat, Dorp, Stationsstraat, Molenstraat en de Schoolstraat, waar de winkel nu weg moet omdat het oud-klooster waarin de zaak gevestigd is tegen de vlakte moet.

Meteen stopt het Waarschoots Wereldwinkelverhaal. “In de gloriejaren haalden we een omzet tot 25.000 euro. Eén kwart daarvan vloeide terug naar ontwikkelingslanden. Met zo'n bedrag kun je daar heel wat realiseren. De jongste jaren was de verkoop wel afgenomen. Als je goed kijkt, vind je in de gewone supermarkten veel fairtradeproducten terug. Ons doel is dus wel een beetje bereikt.”

Toch is er volgens Boudewijn en Lieve nog werk aan de winkel. “Die klimaatmarsen zijn écht fantastisch. Ook omdat ik er mij zelf in herken: als jonge gast stond ik op Zelzate Brug zélf te betogen voor Leuven Vlaams (de strijd voor de taalkundige splitsing van de Katholieke Universiteit Leuven, nvdr.)”, vertelt Boudewijn.

Kleinere vrijwilligersgroep

“Maar men is zich vandaag wel minder bewust van de miserie die er nog is in de wereld. Het bewustzijn is gegroeid, maar ik had gehoopt op meer. Ik zie nog veel opritten van Indiase porfier, dat zijn Indiase kinderkopjes... ontgonnen door kinderhandjes.”

“Mensen willen ook geen langdurige engagementen meer. Daardoor is onze vrijwilligersgroep zo klein geworden dat al het werk voortdurend op dezelfde schouders terechtkomt. Op de duur is de rekker zo gespannen dat hij krakt. Als voorzitter wil ik al die vrijwilligers danken, die 39 jaar pro deo hebben meegewerkt met de Wereldwinkel Waarschoot. Misschien hebben er daardoor jonge mensen in het Zuiden een bedrijfje uit de grond kunnen stampen, misschien hebben we daardoor voor sommige mensen een stukje hemel op aarde kunnen brengen.”

Vanaf maart zullen de klanten van de Wereldwinkel in Waarschoot naar Eeklo of Lovendegem moeten. “We hopen stiekem dat er nog een plaatselijke zelfstandige opstaat en in een klein hoekje van zijn winkel een fairtradestandje zal plaatsen. Dat zou ons heel veel voldoening geven.”

De allerlaatste keer Wereldwinkel Waarschoot (Schoolstraat 33) met een grote uitverkoop, nu zaterdag van 10 tot 12 en van 15 tot 18 uur en zondag van 10 tot 12 uur.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus