Foto: Belga

Roemeense fruitplukker krijgt 19 jaar cel voor moord op collega in Alken

In Tongeren is de Roemeense fruitplukker Gheorghe C. (58) veroordeeld tot 19 jaar cel voor de moord op zijn 44-jarige collega en landgenoot Constantin Munteanu. De feiten gebeurden 's nachts na een dronken ruzie over een spelletje poker in een woonunit van een fruitbedrijf in Alken. 

De twaalfkoppige jury in het Tongerse hof van assisen heeft woensdagavond de 58-jarige Roemeense fruitplukker Gheorghe C. schuldig verklaard aan moord op zijn 44-jarige Roemeense collega Constantin Munteanu. Na een drietal uur beraadslagen werd vandaag beslist dat hij 19 jaar cel krijgt voor de moord. 

De fruitplukker bracht het slachtoffer op 19 december 2021 met 14 messteken om het leven in de woonunit van een fruitbedrijf aan de Alkerstraat in Alken.

Munteanu speelde op 18 december 2021 in de keuken een spelletje poker met de kamergenoot van de beschuldigde. Gheorghe C. stond buiten en zei dat Munteanu vals speelde, waarop Munteanu een fles richting de beschuldigde gooide. Gheorghe C. sloeg vervolgens met een fles op het hoofd van Munteanu, die een snijwonde aan zijn rechteroog opliep. Later op de avond gooide Munteanu zout in het gezicht van de kamergenoot van de beschuldigde, die dan stilletjes zijn slaapkamer verliet en naar de kamer van Munteanu trok. 

De pokerende  kamergenoot en Iulian T. bleven achter en hoorden het lawaai van een schermutseling. Ze zagen vervolgens Gheorghe C. met bebloede handen en 2 messen de kamer terug binnenwandelen. Hij zei dat hij Munteanu had vermoord. Kamergenoot Nicolae V. ging kijken en zag het zwaargewonde slachtoffer nog ademen. Toen kamergenoot Nicolae V. naar buiten ging om de hulpdiensten te bellen, zag hij de beschuldigde gebukt over het slachtoffer hangen en nog messteken toedienen.

Bruut geweld

Het ging om 5 messteken in de borstregio en zeven in de rechterflank. 2 letsels bleken afweerletsels aan de rechteronderarm. Munteanu maakte geen schijn van kans om de aanval te overleven, tenzij hij meteen op een operatietafel had gelegen. De MUG-arts kon op 19 december rond 01.00 uur alleen de dood vaststellen van Munteanu, die verwondingen had opgelopen aan het hart, de longen, de lever en een nier. 

"Er is heel veel kracht gebruikt. Gheorghe C. handelde met de intentie tot doden. Hij heeft het slachtoffer niet geholpen noch de hulpdiensten verwittigd. Hij wist onmiddellijk dat hij het slachtoffer gedood had", zo klonk het woensdagavond bij de voorlezing van het arrest over de schuld door voorzitter Valerie Fontaine.

Bier, wodka en fruitjenever

Het hele steekincident was overgoten met een mengeling van een grote hoeveelheid bier, wodka en fruitjenever. Tussen Munteanu en de beschuldigde was er al langer een conflict gaande, dat terugging tot in Roemenië. "Getuigen spraken van een stijgende spanning tussen beschuldigde en het slachtoffer met verschillende conflictmomenten", haalde de jury aan.

"Hij verliet in stilte zijn kamer om de confrontatie met Munteanu op te zoeken. Hij diende nog zeven messteken toe toen het slachtoffer al op de grond lag. Hij had zich nog kunnen bedenken na de eerste vijf messteken. Gheorghe C. was voldoende lang uit zijn kamer weg om de beslissing tot het doden te nemen. De alcohol verhinderde Gheorghe C. niet om zijn plan uit te voeren", klonk het bij de jury. Ook die behield de voorbedachtheid. De uitlokking werd van tafel geveegd. 

Meest gelezen