Adil Fraihi (52) uit Bornem lijdt aan MS en testte vorige week de Exopulse Mollii Suit.© Joris Herregods

MS-patiënt Adil (52) start crowdfunding voor medisch pak: “Voelde na 1 uur al een verschil”

Bornem -

Bornemnaar Adil Fraihi (52) lijdt aan MS, ofwel Multiple Sclerose, een neurologische aandoening waardoor zijn spieren niet naar behoren werken. Vorige week nam hij deel aan een test voor een medisch pak, de Exopulse Mollii Suit, dat zijn levensstandaard gevoelig zou verhogen. Meteen na de test merkte Adil al een verschil, alleen kost zo’n pak bijna 9000 euro. Daarom lanceert hij een inzamelactie.

Wout Van Den Eede

Donderdagmiddag vind je Adil en zijn assistentiehond Ukki, in het AZ Rivierenland, campus Bornem. In de revalidatieafdeling hijst hij zich uit zijn motorische rolstoel voor enkele wekelijkse lichaamsoefeningen.

“Ik heb vorige week de Mollii Suit mogen testen”, vertelt hij tijdens een rustmoment. “Dat is een pak gebaseerd op neuromodulatie, waarbij tussen de vijftig en zestig elektroden over het hele lichaam worden aangebracht en gedurende één uur impulsen uitsturen.”

De Mollii Suit liet letterlijk en figuurlijk een positieve indruk achter bij Adil. “Het werkte eigenlijk meteen”, zegt hij, terwijl hij een filmpje toont waarin hij voor en na de behandeling zijn lichamelijke soepelheid test. “Pijn had ik wel nog een beetje, maar dat zou minder moeten worden naarmate het aantal sessies vordert. In het begin raden ze aan om het pak dagelijks een uur te dragen en na een maand over te stappen op één keer om de twee dagen. Andere MS-patiënten die het pak gebruikten waren even lovend over de werking ervan.”

“De prijs van de Mollii Suit is voor een groot deel te wijten aan individuele afstelling ervan”

Ilse Goeman

Marketing en communicatie manager Vigo

Adil is vastberaden om de Mollii Suit aan te schaffen. Een stevig prijskaartje is het enige obstakel. “Het pak kost 8600 euro en na vier jaar zou je het al moeten vervangen.”

 

Adil gaat wekelijks naar het revalidatiecentrum van het AZ Rivierenland in Bornem, altijd met trouwe assistentiehond Ukki aan z’n zijde.© Joris Herregods

Individueel

De Exopulse Mollii Suit van Vigo, een verkoper van orthopedische hulpmiddelen, is ontworpen om gespannen, spastische spieren te ontspannen en eventuele pijn te verlichten. “Uiteraard in combinatie met traditionele behandelingen voor neurologische spieraandoeningen zoals fysiotherapie, orale en injecteerbare medicijnen en chirurgie”, benadrukt een medisch deskundige bij Vigo. “Het pak is geschikt voor MS-patiënten maar ook voor CB (cerebrale parese)- of CVA (beroerte)-patiënten.”

Het pak kwam anderhalf jaar geleden op de markt en gaat sindsdien vlot over de toonbank. “De prijs van de Mollii Suit is voor een groot deel te wijten aan individuele afstelling ervan”, zegt Ilse Goeman, marketing en communicatie manager bij Vigo. “Er zijn geen twee pakken die hetzelfde zijn.”

Adil aan het werk met een revalidatie-expert van de kliniek.© Joris Herregods

MS

Adil kreeg zijn diagnose voor MS in 2004. “Ik wilde toen beginnen bij het veiligheidskorps in Brussel, waardoor ik eerst naar de politieschool in Antwerpen werd gestuurd”, vertelt hij. Adil was actief als federaal ambtenaar bij de FOD Binnenlandse Zaken, DVZ (Dienst Vreemdelingenzaken) tot zijn verplicht pensioen in 2012. “Terwijl ik me klaarstoomde voor de fysieke testen, voelde ik mijn lichaam aftakelen. Het sporten stuwde me niet vooruit maar net achteruit.” Een heleboel doktersbezoeken en bloedafnames brachten weinig duidelijkheid. “Tot ik een neuroloog sprak. Die kon mij via een MRI-hersenscan vrij snel een correcte diagnose bieden.”

Onkosten

De inzamelactie voor Adil loopt al goed. “Op twee dagen tijd zit ik toch al aan 1.500 euro.” Crowdfunding is een vaker gebruikt middel in de MS-gemeenschap. “Omdat je als MS-patiënt met enorm veel kosten zit, zoals bijvoorbeeld je huis aanpassen naar rolstoelgebruik”, zegt hij. “Ik zou het pak zelf aankopen maar dan moet ik andere, essentiële, zaken laten vallen.”

Geld doneren kan via de website van ‘iksteunactie’. “Dezelfde site waarop Acid 170.000 euro heeft opgehaald”, grapt Adil.

Je kan het traject van Adil volgen op Facebook en doneren via www.steunactie.be
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners