Vertrouwen in vaccins vraagt om eerlijke instanties, die het toegeven als iets nog onzeker is

Opinie
Minder mensen laten zich vaccineren en dat heeft alles te maken met het gebrek aan vertrouwen in de politiek. Dat herstel je niet met politici die reclame maken voor vaccinatie.
Jona Walk • arts in opleiding tot internist. Ze promoveerde in 2021 op immunologie en vaccinontwikkeling
woensdag 1 mei 2024 om 18:00 aangepast 3 mei 2024 11:51
Vaccineren is politiek geworden. Maar het is altijd een medische beslissing tussen arts en patiënt. Foto: demissionair minister Hugo de Jonge op een priklocatie.
Vaccineren is politiek geworden. Maar het is altijd een medische beslissing tussen arts en patiënt. Foto: demissionair minister Hugo de Jonge op een priklocatie. beeld anp / Robin van Lonkhuijsen

Onder beleidsmakers, artsen en wetenschappers is momenteel veel aandacht voor de dalende vaccinatiegraad, met name in verband met mazelen. Velen van hen zien ‘desinformatie op het internet’ als een reden voor het verlies van vertrouwen in vaccins en instanties zoals het RIVM.

Maar zij verwarren oorzaak en gevolg: mensen verliezen geen vertrouwen in instanties vanwege ‘desinformatie’ op internet, mensen gaan informatie op het net zoeken wanneer zij het vertrouwen in instanties hebben verloren. 

Dit onderscheid is essentieel, want de oplossing is niet om politici en experts meer pro-vaccinatiestandpunten te laten verspreiden, maar om het vertrouwen in politieke en medisch-wetenschappelijke instanties te herstellen.

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Je traditie voelen is niet het klakkeloos herhalen van oude stemmen. Het is creatief zoeken naar hoe levenservaring van voorouders vandaag kan helpen.

Als je nooit achterom hebt gekeken, wat geeft dan kracht voor de toekomst? Leer van je traditie

‘Kritiek op je traditie is nodig, schrijft Theoloog des Vaderlands Kees van Ekris. 'Ze maakt je volwassen en nederig. Maar nu, in de crisis van onze tijd, gaat het om iets anders. Er is genoeg gesloopt en ontworteld.’

Moeten mijn collega’s maar ontslag nemen bij de universiteit in Tel Aviv, terwijl zij regelrecht tegenover de stellingname van Netanyahu staan? Moet ik mijn Iraanse promovendus ook maar wegsturen, omdat ik het niet eens ben met Iran?

Boycotten van Israëlische universiteiten helpt niet. Het is kortzichtig. Was het maar zo makkelijk

Een Nederlandse wetenschapper in de VS legt uit waarom hij voor solidariteit met Gaza is, maar het breken met Israëlische universiteiten de verkeerde benadering vindt: het dupeert de verkeerde mensen.

Een plastic monster, met op de achtergrond het Unilever-kantoor in Rotterdam.

Unilever verpakt boodschappen niet goed. Het bedrijf moet meer doen om minder plastic te gebruiken

Unilever wil graag haar producten duurzaam verpakken, maar zegt dat het duur en lastig is. Het bedrijf mist volgens Freek van Til echter de juiste blik op het hergebruik van plastic.

Zonder inzicht in de motieven voor een abortus te hebben, is het onmogelijk als overheid maatregelen te nemen en hulp te bieden.

Kees van Helden: Onderzoek de motieven voor een abortus, anders kun je vrouwen niet goed helpen

De overheid is ervan overtuigd dat het aantal abortussen omlaag moet, maar is niet bereid te kijken naar de motieven voor abortus. Kees van Helden maakt zich daar grote zorgen over.

Blijkbaar ziet president Biden de noodzaak om islamistische terroristen te bestrijden nu minder dan in 2016 als vicepresident.

Biden is met zijn weigering wapens te leveren gezwicht voor een terreurorganisatie

Het beleid van president Bidem om geen wapens te leveren aan Israël is niet alleen moreel verkeerd; het is ook strategisch onverstandig, betoogt Alexander Zwagerman.

Afbeelding

Wie studenten de les wil lezen, moet eerst ontsnappen aan eigen zwart-witdenken

Door te insinueren dat demonstranten niets geven om het lot van de gijzelaars, wordt volgens Rozemarijn van 't Einde en Remco van Mulligen meegegaan in het zwart-witdenken waarvan het ND-commentaar studenten beticht.