300 aanhoudingen bij pro-Palestijns protest op universiteit VS

Nieuws
Bij een pro-Palestijns protest op de Amerikaanse Columbia University zijn dinsdagavond ongeveer driehonderd mensen gearresteerd. Honderden agenten gingen de universiteitsgebouwen in het hart van New York binnen om een einde te maken aan een bezetting.
anp
woensdag 1 mei 2024 om 17:33
Afbeelding
beeld anp

De pro-Palestijnse demonstraties die zich de afgelopen weken verspreidden over veel universiteiten in de Verenigde Staten begonnen ook op het prestigieuze Columbia. Studenten verklaren zich solidair met de bevolking van de Gazastrook en zijn kritisch over de Amerikaanse steun aan Israël. Maar tegenstanders zeggen dat de demonstranten ook antisemitische leuzen gebruiken en aanzetten tot geweld. Bovendien zouden ook onruststokers die geen student zijn zich aansluiten bij de protesten.

Protesten vinden plaats op onderwijsinstellingen in onder meer Californië, Texas en Louisiana. In totaal zijn meer dan duizend mensen gearresteerd. Volgens studenten gebeurt dat soms hardhandig. VN-mensenrechtenchef Volker Türk uitte dinsdag zijn zorgen over het politieoptreden op de universiteiten.

De Columbia University is maandag begonnen met het schorsen van studenten die deelnamen aan de bezetting van universiteitsterreinen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

VVD-prominent Henk Kamp niet beschikbaar als premier

VVD-prominent Henk Kamp is niet beschikbaar als premier van een aankomend kabinet, zegt hij tegen het ANP. Tijdens het debat over het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB zit hij op de publieke tribune.

Afbeelding

Kweekvleesbedrijf Meatable vervangt Nederlandse topman

Kweekvleesbedrijf Meatable vervangt zijn topman. De Nederlandse mede-oprichter Krijn de Nood maakt met ingang van 17 juni plaats voor de Amerikaan Jeff Tripician.

Afbeelding

Weer 18 jaar cel opgelegd voor de moord op Ichelle

Het gerechtshof in Den Bosch heeft woensdag achttien jaar celstraf opgelegd voor de moord op de 29-jarige Ichelle van de Velde uit het Zeeuwse Oostburg. Dat had het Openbaar Ministerie ook geëist. De vrouw werd in december 2020 gewurgd door Sandra H. in haar spirituele winkel.

Afbeelding

EU-enquête: weinig aandacht voor cyberveiligheid bij bedrijven

Meer dan 70 procent van de Europese bedrijven geeft geen trainingen aan personeel om cyberaanvallen of lekken van informatie te herkennen. In een tijd waarin cyberaanvallen toenemen, vormt deze situatie 'een groot gevaar voor het functioneren van informatiesystemen en voor de i..

Afbeelding

Vicepremier: Fico nog altijd in stabiele maar ernstige toestand

De Slowaakse premier Robert Fico is een week nadat hij werd neergeschoten nog altijd in stabiele, maar ernstige toestand. Dat heeft vicepremier Robert Kalinák gezegd na een extra vergadering van de Slowaakse veiligheidsraad.

Afbeelding

Nieuw kabinet krijgt een minister voor Migratie

Het nieuwe kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB krijgt een minister voor Migratie, liet NSC-leider Pieter Omtzigt woensdag weten. Asiel en migratie vallen tot dusver onder een staatssecretaris onder de minister van Justitie en Veiligheid.