Zelensky wil snel vitale militaire hulp van Amerikaans parlement

Nieuws
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft een krachtig pleidooi voor vitale militaire hulp gehouden bij een kopstuk van het Amerikaanse parlement. Hij oefende druk uit op de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Mike Johnson. De Republikeinen van ex-president Donald Trump blokkeren een omvangrijk steunpakket van 60 miljard euro voor Oekraïne.
anp
donderdag 28 maart 2024 om 21:34
Afbeelding
beeld anp

Zelensky zei dat hij in een telefoongesprek Johnson heeft ingelicht over de situatie op het slagveld, in het bijzonder ‘de dramatische toename van de Russische luchtterreur.’ Hij noemde het van levensbelang dat het Amerikaanse parlement, het Congres, snel de geplande hulp aan Oekraïne goedkeurt.

Johnson, die bepaalt welke wetsvoorstellen in stemming worden gebracht in het Huis van Afgevaardigden, zei onlangs dat hij ‘een aantal mogelijkheden onderzoekt’ voor hulp aan Oekraïne. De andere kamer van het Congres, de Senaat waar de Democraten de meerderheid hebben, staat achter het pakket militaire en financiële steun.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Drukte in grote steden neemt toe

In de grote steden neemt de drukte zaterdag aan het eind van de middag toe door Koningsdag. De gemeente Amsterdam meldt op X dat het 'erg druk' is in de Westerstraat in het centrum van de hoofdstad en roept mensen op om Koningsdag op een andere locatie te vieren.

Afbeelding

Steunbetuiging voor Spaanse premier die twijfelt over aanblijven

Duizenden aanhangers van de Spaanse Socialistische Partij hebben in Madrid steun betuigd aan premier Pedro Sánchez, die zegt te twijfelen over zijn positie en maandag zijn besluit bekend wil maken.

Afbeelding

Tesla schrapt bijna 700 banen in Nevada om tegenvallende verkopen

Tesla schrapt bijna zevenhonderd banen in zijn fabriek in de Amerikaanse stad Sparks in de staat Nevada. De autofabrikant maakte onlangs bekend dat wereldwijd meer dan 10 procent van de banen verdwijnt. Het schrappen van de arbeidsplaatsen in Sparks is onderdeel daarvan.

Afbeelding

Berg metalen in brand bij sloperij in Haarlem

In Haarlem woedt een brand bij een auto- en scheepssloperij aan de Hendrik Figeeweg, in de wijk Waarderpolder. Volgens de veiligheidsregio Kennemerland staat er een berg schroot in brand.

Afbeelding

Stroom feestvierders in trein langzamer op gang door slecht weer

Door het slechte weer heeft het zaterdag wat langer geduurd voordat de stroom feestvierders in de treinen op gang kwam. Maar rond 14.00 uur is het druk geworden op de stations in de steden waar koningsdagevenementen plaatsvinden, meldt de NS, die ook laat weten dat de drukte be..

Afbeelding

Koning sluit Koningsdag in Emmen af: het kon minder

Koning Willem-Alexander is dankbaar dat hij Koningsdag dit jaar in Emmen heeft mogen vieren. 'Emmen is een hele sterke stad waar je graag wilt wonen, waar alles gebeurt', sprak de koning in zijn dankwoord aan het publiek.