Van der Wal: Kamer roemt natuur, maar kiest er vaak niet voor

Nieuws
In een debat over een reeds gestrande Europese natuurherstelwet, merkte demissionair minister Christianne van der Wal (Stikstof en Natuur) op dat veel partijen de natuur een warm hart toedragen en nationaal beleid zeggen toe te juichen. Maar, geeft ze aan tegenover de Kamer, ze stemmen lang niet altijd op die manier.
anp
donderdag 28 maart 2024 om 21:32
Afbeelding
beeld anp

"Ik ga uw Kamer een spiegel voorhouden", zei een aanvankelijk twijfelende Van der Wal in het debat. "Ik ben ontzettend blij dat ik de hele Kamer hoor praten over het belang van natuurherstel. Maar ik weet ook dat op het moment dat er échte keuzes moeten worden gemaakt tussen economische activiteiten en de natuur, uw Kamer vaak kiest voor economische activiteiten."

Tegenstanders van de Europese natuurwet benadrukten heus wel natuurbeleid te voorstaan, zolang Nederland maar vrijheid krijgt dit zelf in te vullen. Van der Wal bespeurde ook "veel draagvlak voor" het Nationaal Programma Landelijk Gebied, een belangrijk onderdeel van het stikstofbeleid. Maar partijen wijzen soms onterecht alleen naar Brussel, vindt de bewindsvrouw.

Ook als het gaat om de Europese wet waar de stikstofregels uit voortkomen, is niet de wet het probleem, maar het Nederlandse beleid van afgelopen decennia. Van der Wal noemde het een "gegeven dat wij te weinig concrete maatregelen nemen, in een te traag tempo, met te veel vrijwilligheid".

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Steden beleven drukke Koningsdag zonder grote incidenten

Hoewel veel mensen op Koningsdag naar de grote steden kwamen, was er geen sprake van grote incidenten. Een woordvoerder van de politie Amsterdam spreekt van een dag 'zonder noemenswaardige incidenten'. Wel was er sprake van enkele kleine voorvallen, zoals vechtpartijen.

Afbeelding

Java getroffen door aardbeving met kracht van 6.5

Het Indonesische eiland Java is zaterdagavond getroffen door een aardbeving die volgens het nationaal seismologisch instituut (BMKG) een kracht had van 6.5. De schok werd gevoeld tot in de hoofdstad Jakarta.

Afbeelding

Sunak: doorreizen asielzoekers bewijs voor succes Rwanda-plan

Rishi Sunak ziet in het groeiende aantal asielzoekers dat doorreist naar Ierland een bewijs voor de afschrikkende werking van zijn omstreden plan hen op het vliegtuig naar Rwanda te zetten.

Afbeelding

Ongeveer 30.000 bezoekers in Emmen

Tijdens de koninklijke wandeling waren er ongeveer 30.000 bezoekers in Emmen. Dat laat een woordvoerder van de gemeente weten. Het koninklijk bezoek aan de Drentse plaats is volgens burgemeester Eric van Oosterhout goed verlopen.

Afbeelding

Honderd pro-Palestijnse demonstranten opgepakt in Boston

Politie in gevechtstenue is zaterdag in Boston in actie gekomen tegen pro-Palestijnse activisten, die zich op de campus van de Northeastern University bedienden van antisemitische leuzen. Volgens de leiding van de universiteit zijn ongeveer honderd demonstranten gearresteerd.

Afbeelding

NVWA geeft 25 waarschuwingen bij voedselcontroles op Koningsdag

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft op Koningsdag 25 waarschuwingen gegeven omdat mensen zich met het aangeboden voedsel niet aan de hygiëneregels hadden gehouden. De autoriteit heeft daarnaast één boete uitgedeeld. Een boete ligt tussen de 525 en 1050 euro.