© hans otten

Verkommerde kapel van Elsum heeft eindelijk zicht op restauratie

De Sint-Dimpnakapel in de Geelse centrumparochie Elsum verkeert al ettelijke jaren in erbarmelijke staat, maar het restauratiedossier voor het beschermde monument werd telkens uitgesteld. Nu is er toch zicht op de benodigde subsidies.

Hans Otten

De kapel van Elsum mag dan een beschermd monument zijn, het verkeert in een weinig benijdenswaardige positie. Zo bevindt het vroegere gebedshuisje en zelfs een tijdlang parochiekerkje zich na jaren verwaarlozing in bouwvallige staat. Bovendien prijkt het midden op een nogal ingewikkeld verkeersknooppunt waar de straten Elsum, Dr. Peetersstraat en Valkenborch elkaar kruisen. Maar nadat de stad Geel de eerste plannen voor een grondige restauratie van de kapel al in 2002 had laten opmaken, is het nog altijd wachten op de uitvoering ervan. Met 2020 lijkt er nu eindelijk een concreet werkjaar geprikt te zijn.

“We mogen trots zijn op onze oude kapellen en moeten die zeker als erfgoed behouden. Maar waar de kapel van Rauwelkoven in Larum vrij snel na vernieling weer heropgebouwd kon worden, heeft de kapel van Elsum bijna achttien jaar sinds de opmaak van de restauratieplannen geen onderhoud meer gekregen. Willen we deze kapel nog redden, dan is het echt twee voor twaalf”, mort Rosa Van Cleempoel (Vlaams Belang).

Renovatiepremie

De bal ligt in het kamp van de overheidsdienst Onroerend Erfgoed sinds de stad Geel in 2014 een premieaanvraag heeft ingediend voor de ingrijpende restauratie van het gebouwtje, stelt schepen van Patrimonium Ben Van Looveren (CD&V). “Die aanvraag is eind dat jaar door de dienst ontvankelijk verklaard, maar de gemiddelde wachttijd bedraagt zes jaar. Voor ons is het echt onontbeerlijk om op die subsidies te wachten. Want van de geraamde kostprijs van 310.000 euro zouden we 260.000 euro aan renovatiepremie kunnen krijgen.”

Die wachttermijn nadert intussen zijn einde. Voor volgend jaar heeft het stadsbestuur de bedragen voor de erelonen in de financiële meerjarenplanning opgenomen, voor 2020 zowat 340.000 euro voor de uitvoering. “Uit recente contacten met de dienst Onroerend Erfgoed valt af te leiden dat de werkzaamheden effectief in 2020 kunnen aanvatten. De dienst heeft een jaarbudget van 40 miljoen euro. Als je hele wachtlijst afwerkt, zou je aan 42 miljoen euro zitten wanneer je bij het dossier van Elsum zit. Dat betekent dat we over twee jaar zeker aan de beurt komen.”

Bewogen leven

Het gebedshuisje heeft een op zijn zachtst gezegd bewogen leven achter de rug. Het huidige gebouwtje rees rond 1700 op deze plek op, maar raakte tijdens de gevechten in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd. De parochianen herstelden het in 1951, maar vijf jaar later sloeg het noodlot toe.

Of beter: een onhandige aannemer, want bij een ingreep aan een gasleiding stortte een deel van de kapel in. Weer werd het heropgebouwd, waarna het enkele jaren als parochiekerk dienst deed. Nadat er nog een bidplaats en een kunstenaarsatelier gepasseerd waren, kwam het leeg te staan.