© AFP

Kunstenaar maakt muurschildering die lucht zuivert

Rome heeft een bijzondere primeur beet. Aan een druk kruispunt in de stad maakte kunstenaar Federico Massa een gigantische muurschildering met zogenaamde airlite-verf dat het vermogen heeft de lucht te zuiveren in dezelfde mate als een dertigtal bomen.

Rebecca Van Remoortere

Het Ostiense-district, net buiten het toeristische centrum van Rome, is een industriële plek waar de laatste jaren meer en meer streetart opduikt. Het district mag zich vanaf nu ook de allereerste plaats in Europa noemen met luchtzuiverende streetart. Hunting Pollution is een werk van duizend vierkante meter aan een druk kruispunt op een hoekpand van zeven verdiepingen hoog van de hand van kunstenaar Federico Massa uit Milaan, ook bekend als Iena Cruz.

De kunstenaar maakte het werk met airlite-verf. Die verf neutraliseert vervuilende stoffen en smog en elimineert bepaalde bacteriën, waardoor de lucht zuiverder wordt. De hoeveelheid verf die gebruikt werd voor Hunting Pollution zou volgens berekeningen de mogelijkheid hebben om de lucht in dezelfde mate te reinigen als een bos met dertig bomen, en dat midden in de stad. De luchtzuiverende verf vraagt een nieuwe manier van werken voor de straatkunstenaar. Binnen de vier uur droogt de verf volledig op, waardoor de kunstenaar veel sneller te werk moet gaan. Massa deed uiteindelijk 21 dagen over zijn huzarenstukje.

© AFP

De muurschildering in de Italiaanse hoofdstad werd gemaakt in opdracht van Yourban2030, een Italiaanse non-profitorganisatie die streeft naar bewustwording rond milieuproblematiek via kunst, film, mode en muziek.

Witbuikreiger

Het ontwerp van het werk is ook niet toevallig gekozen. Massa schilderde een witbuikreiger die leeft in de kustgebieden in Noord- en Zuid-Amerika. “De witbuikreiger is met uitsterven bedreigd. Met mijn werk wil ik aandacht vragen voor milieuproblemen zoals klimaatverandering dat ervoor zorgt dat veel diersoorten bedreigd zijn. In het geval van dit specifiek ontwerp paste de elegante reiger ook perfect bij de hoogte van het gebouw. Ik houd altijd rekening met de omgeving van de site”, vertelt Massa aan Lonely Planet.

Honderd werken

In de toekomst wil Federico Massa de mogelijkheden van airlite-verf verder verkennen. Momenteel verblijft hij in New York. Massa gaf al aan dat hij nog muurschilderingen wil maken in de Verenigde Staten. Nog niet duidelijk is of hij ook aan het werk gaat in New York met deze techniek. Het doel van de Italiaanse kunstenaar is wel om tegen 2020 nog eens honderd werken te realiseren in steden over de hele wereld.