© Boumediene Belbachir

Zes jaar cel gevraagd voor verkrachting bejaarde (78) in Achel: “Ze heeft me uitgenodigd”

Het openbaar ministerie heeft woensdag in Hasselt zes jaar cel gevorderd tegen een Afghaan voor de verkrachting van een 78-jarige vrouw in een buitenhuis van dienstenscentrum Sint-Oda in Achel. Opmerkelijk was dat de 26-jarige man zich afvroeg over welk meisje het ging toen de rechter hem polste of hij zich de feiten nog herinnerde.

GeHo

Het misdrijf speelde zich af op 15 april dit jaar. De aangehouden verdachte passeerde er naar eigen zeggen met de fiets en zag de vrouw, die een verstandelijke leeftijd van een kind van 3 jaar heeft, naar hem zwaaien. “Ze heeft me uitgenodigd”, klonk het. Vervolgens drong de man binnen en vergreep hij zich aan haar. Op de vraag of hij wist of de vrouw een mentale handicap had, bleef de verdachte vaag. “U draait rond de pot”, aldus de rechter. “Ik had het pas door toen ze het mij bij de onderzoeksrechter vertelden”, beweerde de verdachte. Hij uitte zijn spijt in de rechtbank al leek het hem vooral tegen te vallen dat hij nu achter de tralies zat. “Al zeven maanden zit ik nu in de gevangenis en ik ben het beu.”

Dna

Advocaat Eddy Pools vroeg om een schadevergoeding van 5.000 euro voor het slachtoffer en 1.500 euro voor de begeleiders in Sint-Oda. “Mijn cliënte lijdt zwaar onder het gebeuren. Vroeger was ze zeer actief in het centrum, nu sluit ze zich af. Haar vertrouwen is beschadigd. Haar begeleiders, voor wie ik 1.500 euro vraag, moeten haar altijd geruststellen dat er niemand in haar kamer kan.” Na een verhoor op 1 oktober bekende de verdachte de feiten. “Omdat ik toch al geruime tijd in de gevangenis zit”, klonk het. Ook zijn er voldoende bewijzen die hem als schuldige aanwijzen zoals zijn dna dat aangetroffen is op de vrouw.

LEES OOK. Buitenhuis Sint-Oda neemt extra maatregelen na aanranding

Waarom?

Ook in de rechtbank ging hij overstag en bekende seks met haar gehad te hebben. De twintiger trok met het slachtoffer naar haar kamer en zette een stoel voor de deur opdat niemand binnen kon. “Wij wilden beiden seks hebben”, probeerde de man zich nog te verweren. Een uitspraak die veel verontwaardiging opleverde. De broer van het slachtoffer kwam even naar voor in de rechtszaal en keek de man recht in de ogen aan: “Waarom heeft u dit gedaan? U wordt in België goed opgevangen en dan dit.” “Ik heb geen geweld gebruikt”, was de betichte zijn antwoord.

Meerdere dossiers

Enkele begeleiders in het centrum hadden de man na de feiten opgemerkt en konden hem aan de praat houden tot de politie arriveerde. Ze zagen snel dat er iets niet klopte. Zo had het slachtoffer haar broek en onderbroek achterstevoren aan terwijl ze zichzelf niet kon aankleden. De vrouw verklaarde dat de man haar pijn deed en iets had gedaan wat niet mocht. “Ondanks haar beperkingen heeft ze een veel beter zicht op de feiten dan de verdachte. Deze man vertegenwoordigt het archetype van de verkrachter in de bosjes. Hij is de reden dat meisjes niet alleen over straat in het donker durven lopen. Er is nog een zedendossier tegen hem in Gent, weliswaar geseponeerd. Ook was hij betrokken bij aanranding van minderjarigen op de bus in Hamont-Achel. Voor iedereen is duidelijk dat zo’n individu in geen enkele samenleving kan functioneren. Het sociaal gevaar van deze man staat buiten kijf. Onderzoek toont aan dat een gespecialiseerde behandeling niet mogelijk is. Ik vraag zes jaar cel en de verwijdering van hem uit België na het uitzitten van zijn straf”, aldus de procureur.

De rechter polste tot slot of de jongeman besef had van zijn daden. “Welke straf krijgt u hiervoor in Afghanistan?” “Honderd zweepslagen”, luidde het bevreemdende antwoord. Vonnis op 19 december.

LEES OOK. Aanrander Sint-Oda maakte nog andere slachtoffers

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer