woensdag 21 november 2018 - Binnenland
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Issam T. stond niet bekend als geradicaliseerd. hbvl

Issam T. had lang strafblad met gewapende overvallen en diefstallen

Pas vrij wegens goed gedrag, en dan steekt hij agent neer

brussel Nog geen twee maanden was hij uit de cel, Issam T. (33), toen hij gisteren ­politieman Olivier S. (44) neerstak, vlak bij het Brusselse hoofdcommissariaat. Twee agenten konden snel reageren en kogelden de aanvaller neer. Wrange vaststelling: T. was voorwaardelijk vrijgelaten wegens goed gedrag. Maar dat gebeurde tegen het advies van het ­parket in.

Hoofdinspecteur Olivier S. rondde gisterochtend om 5.38 uur zijn nachtshift af en begaf zich terug naar het commissariaat. Net voor hij binnenstapte, werd hij in de rug aangevallen door Issam T., die twee kleine keukenmessen tevoorschijn haalde. De aanvaller riep “Allah Akbar” en stak S. in de hals. Twee agenten die voor het commissariaat de wacht optrokken, vuurden driemaal naar de aanvaller. Hij werd twee keer geraakt, onder meer in de borst. S. werd gewond afgevoerd. De politieman is geen onbekende. Hij getuigde eerder in de pers omdat hij als een van de eerste agenten ter plekke was na de aanslagen in Maalbeek, op 22 maart.

Aanvaller Issam T. werd geboeid en met zware verwondingen afgevoerd. Het parket opende een onderzoek naar moordpoging in terroristische context. Op het eerste gezicht is er geen link met ISIS of andere terreurorganisaties, maar dat wordt verder onderzocht.

Wél is Issam T. een ex-geïnterneerde die pas op 2 oktober dit jaar pas was vrijgekomen. De man heeft een behoorlijk gewelddadige geschiedenis van gewapende overvallen en diefstallen, en hij werd ook meermaals veroordeeld door de politierechter.

In 2011 liep Issam T. zijn laatste veroordeling op: acht jaar celstraf na een reeks gewapende overvallen in Waals-Brabant. De rechter liet hem opsluiten in de gevangenis van Nijvel, waar hij in 2014 een cipier bedreigde door hem een schaar op de keel te zetten. Toen is beslist om hem omwille van oncontroleerbare gedragsproblemen te interneren en verhuisde hij naar de psychiatrische afdeling van de gevangenis van Sint-Gillis.

Daar waren geen incidenten. “Alle rapporten waren positief”, zegt de Brusselse rechtbankvoorzitter Luc Hennart. “Hij werkte aan zijn drugsprobleem en hij bezocht een psychiater. Ook alle uitgaansvergunningen die werden toegestaan om zijn familie te bezoeken, liepen perfect. In geen enkel rapport is er sprake van dat die man geradicaliseerd was of een terroristisch discours uitte.”

“Jammerlijk mislukt”

Uiteindelijk besliste de ‘rechtbankkamer ter bescherming van de maatschappij’, die beslist over het lot van geïnterneerden, om de man op 2 oktober vrij te laten op proef, tegen het advies van het parket in. “Maar de man was goed omringd door zijn familie. Hij zocht ook werk en beloofde zijn slachtoffers te vergoeden”, zegt Hennart daarover.

De belangrijkste voorwaarde die iedereen opgelegd krijgt, is geen nieuwe feiten plegen. “Dat is in dit geval jammerlijk mislukt”, erkent de rechtbankvoorzitter. “De betrokkene is niet lang op het goede pad gebleven. Heel ontgoochelend, ook voor de rechter die het risico nam om hem vrij te laten. Maar ik blijf positief: tegenover dit droeve geval staan er meer voorwaardelijk in vrijheid gestelde gedetineerden die zich wel gedragen.”

Van kleine criminaliteit tot moordpoging op agent

2004: Issam T. verschijnt voor het eerst voor de politierechter voor rijden zonder papieren. Hij is dan 20.

2008: eerste verschijning voor de correctionele rechtbank (diefstal met braak).

2008-2010: Issam T. verschijnt meermaals voor de politierechter en voor de correctionele rechtbank wegens diefstal met braak, heling, verboden wapenbezit, criminele organisatie en diefstal met geweld.

2010: veroordeling tot 6 jaar voor gewapende overvallen.

2011: in beroep krijgt hij 8 jaar.

2014: internering na moordpoging op een cipier in Nijvel.

2 oktober 2018: vrijlating onder voorwaarden.

20 november 2018: moordpoging op ­politieman. (yb, cds)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws