Directeurs Eric Laenen van De Trampoline en Christine Hannes van de Spectrumschool.© Patrick- De Roo

Spectrumschool en De Trampoline delen nieuwe STrEaM-campus: “We kijken ernaar uit om samen te werken”

Deurne -

Een heugelijke dag voor GO! Spectrumschool en GO! Inclusieve STEM-Basisschool De Trampoline: vrijdag werd hun nieuwe, gedeelde STrEaM-campus Groot Schijn aan de August Van de Wielelei ingehuldigd. Het project kosste 20,6 miljoen euro.

Niels Delport

LEES OOK. Spectrumschool en De Trampoline komen samen in een nieuwbouw: “We kunnen veel van elkaar leren”

Zowel De Trampoline als een aantal afdelingen van de Spectrumschool waren jarenlang gehuisvest in modulaire units. Het oude schoolgebouw van de Spectrumschool aan de Ruggeveldlaan dateert uit de jaren 60 en was aan vernieuwing toe. Bovendien barstte de technische en beroepsschool al langer uit haar voegen. Daarom kwamen de 350 extra plaatsen geen moment te vroeg voor directrice Christine Hannes.

“Eigenlijk gebruiken we de nieuwe campus al meer dan een jaar”, vertelt Hannes. “Maar nu dat ook het oude gebouw is gerenoveerd, houden we pas een inhuldiging. We zijn tevreden over het resultaat. Door de werken hebben we kunnen nadenken over een logische werking van onze school.”

“Zo zijn er verschillende ingangen, we kunnen projectmatig aan de slag en er zijn ateliers en labs waarin theorie en praktijk in elkaar overvloeien. Bovendien draagt deze renovatie onze STrEaM-visie uit: STEM-onderwijs (Science, Technology, Engineering, Mathematics), creativiteit (Arts) en aandacht voor veerkracht (Resilience).”

Directeurs Eric Laenen en Christine Hannes.© Patrick De Roo

 

Het gebouw heeft de vorm van een boemerang. De twee scholen hebben elk hun eigen vleugel met daarin een centrale traphal en vide. “Maar er zijn ook punten waar we met elkaar in contact komen”, verduidelijkt Erik Laenen, directeur van De Trampoline. “Zo kunnen leerlingen van de zorg- en sportafdelingen van de Spectrumschool bij ons stage lopen.”

“Daarnaast is het STEM-denken geïntegreerd in onze lessen. Zo starten we vanuit een probleemstelling stimuleren we onze leerlingen om van jongs af aan op onderzoek te gaan. Zo krijgen onze leerlingen ook lessen elektriciteit, net zoals de leerlingen op de Spectrumschool.”

Inclusie

“Verder verwelkomen we sinds september 2023 ook kinderen met een spraak- of taalontwikkelingsstoornis. Vanuit die inclusieve STEM-visie had onze school nood aan een functionele inrichting. En die is er nu. Daarvoor hebben we extra grote lokalen en stille ruimtes”, aldus Laenen.

Ook Redouan Guedoura (47), die lesgeeft aan de derde graad elektriciteit van de Spectrumschool, is blij met het nieuwe gebouw. “Vroeger hadden we klassen met bijna twintig leerlingen. Nu hebben we er maximaal vijftien per klas en dat is perfect. Zo krijgt iedere leerlingen genoeg ondersteuning tijdens de opleiding.”

Redouan Guedoura.© Patrick De Roo

Naast de nieuwbouw kreeg ook het oude gebouw van de Spectrumschool een grondige make-over. Er werd een nieuwe gevel gezet, de klaslokalen werden vernieuwd en een efficiënte ventilatie met warmterecuperatie werd geïnstalleerd. Daarbij droegen de eigen leerlingen en leerkrachten hun steentje bij. Zij zorgden binnen de praktijklessen voor nieuwe elektriciteitsvoorzieningen.

Ook werden de buitenruimtes op de campus zo veel mogelijk onthard. Aan de kleuterschool werd ook nog een avontuurlijke speelplaats met moestuin aangelegd. Wanneer de sporthal op de campus klaar is, volgt er ook nog een groene speelplaats met moestuin voor de lagere school. De totale kostprijs bedroeg 20,6 miljoen euro.

LEES OOK. Eerste steen nieuwe sporthal Deurne gelegd: “Het kneusje wordt zo stilaan de primus van de klas”

De vleugel van De Trampoline.© Patrick De Roo

© Patrick De Roo

Het kantoor van roze directrice Christine Hannes© Patrick De Roo

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners