Luister naar

ChristenUnie en SGP toch samen verder in Europa

Nieuws
De ChristenUnie en de SGP vormen één lijst voor de Europese verkiezingen op 23 mei 2019. Hoewel samen optrekken in het Europees Parlement de afgelopen jaren moeizaam was, hebben beide partijbesturen toch hun handtekeningen gezet onder nieuwe samenwerking.
Ruurd Ubels Ruurd Ubels
vrijdag 12 oktober 2018 om 13:10

Brussel

‘Als partijbesturen hebben we altijd goed samengewerkt. We hebben er alle vertrouwen in dat dit straks ook het geval is in de nieuwe Europese fractie’, zegt voorzitter Piet Adema van de ChristenUnie.

Zijn partij levert met de zittende Europarlementariër Peter van Dalen (60) de trekker van de ChristenUnie/SGP-lijst. Nummer twee op de lijst is de SGP’er Bert-Jan Ruissen (46), opvolger van Bas Belder (71).

De samenwerking tussen Van Dalen en Belder verliep de afgelopen jaren moeizaam. Hoewel de ChristenUnie en de SGP al sinds 1984 samen aan Europese verkiezingen meedoen, namen Van Dalen en Belder in 2009 zitting in verschillende Europese fracties. Sinds 2014 zijn ze lid van de Europese Conservatieven en Reformisten (ECR), maar van samenwerking tussen Van Dalen en Belder is niet of nauwelijks sprake. Zo weten ze bij stemmingen in het Europarlement vaak niet van elkaar wat ze doen en hebben ze hun eigen medewerkers.

Adema zegt ‘erg blij’ te zijn met Ruissens komst. ‘Hij heeft veel contact met Van Dalen en is al geregeld in de Europese fractie aanwezig.’

spreektijd

SGP-voorzitter Peter Zevenbergen was vrijdag niet voor commentaar bereikbaar. Zijn voorganger, Maarten van Leeuwen, erkende afgelopen voorjaar in het Nederlands Dagblad impliciet dat de lastige Europese samenwerking tussen de ChristenUnie en de SGP voor een belangrijk deel vastzat op Belder. De komst van Ruissen is reden ‘de hele samenwerking met de ChristenUnie weer tegen het licht te houden’, zei Van Leeuwen.

Een gezamenlijke commissie van beide partijen gaat aan een verkiezingsprogramma werken. Beide partijen leveren na de jaarwisseling de namen voor de kandidatenlijst, waarvan de eerste twee posities al zijn ingevuld.

Een belangrijke vraag is bij welke fractie in het Europarlement de ChristenUnie/SGP zich gaat aansluiten. Zo’n lidmaatschap is nodig om onder meer voldoende spreektijd te krijgen in het 751-koppige parlement.

Van Dalen en Belder zijn lid van de conservatieve ECR, die 71 leden telt en de EU vooral ziet als een middel tot economische samenwerking. De Britse Conservatieven hebben negentien zetels in de ECR. Als komend voorjaar het Verenigd Koninkrijk uit de EU stapt, verlaten de Britten het Europarlement, waarna de achttien rechts-nationalistische Poolse leden een nog groter stempel op de fractie drukken. Dat stemt tot nadenken, erkent CU-voorzitter Adema.

Over alternatieven wil hij echter niet speculeren. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Koningin Sofia, prinses Irene en koningin Anne-Marie in 2021 bij de het huwelijk van prins Fílippos van Griekenland en Denemarken.

De steun en toeverlaat van de Griekse koningin Sofia: wie is prinses Irene?

Haar broer Constantijn werd koning, haar zus Sofia koningin. Prinses Irene van Griekenland zocht haar eigen weg, net buiten de schijnwerpers. Ze woont inmiddels ruim veertig jaar in Spanje.

Bij het soms pittige gesprek tussen de Chinese leider Xi, president Macron en EU-commissievoorzitter Von der Leyen ging het ook om Europese eenheid

Het Europa dat we kennen kan sneller aan zijn einde komen dan we denken, stelt Macron terecht

In een gedreven toespraak en in een interview heeft de Franse president Macron gewaarschuwd dat de EU snel kan sterven, als het geen eenheid is. Meteen volgde een praktijktest, bij het bezoek van de Chinese president Xi.

Een propagandaposter met de slogan 'Macht ligt in de waarheid' in de Russische stad Efremov.

Wat maakt propaganda zo aantrekkelijk én gevaarlijk? 'Onze lelijkste gevoelens mogen er ineens zijn'

Waar oude gemeenschappen uiteenvallen, biedt propaganda een gevoel van saamhorigheid. Peter Pomerantsev weet hoe de groep die daarvoor valt, nog te bereiken is. 'We moeten erkennen dat we in oorlog zijn.'

Rakus behandelde een wond op zijn gezicht (boven) met bladeren waarna hij uiteindelijk helemaal genas (onder).

Orang-oetan Rakus behandelt diepe wond in zijn gezicht met geneeskrachtige plant

Een orang-oetan in Indonesië heeft zijn wond zorgvuldig behandeld met geneeskrachtige bladeren. Dat gedrag is nooit eerder waargenomen bij wilde dieren.

Demonstranten komen in Berlijn bijeen om zich uit te spreken tegen verschillende aanvallen op politici. ' Het is duidelijk dat de bereidheid de democratie omver te werpen in Duitsland momenteel vooral van extreem-rechts uitgaat', zegt extremisme-expert Hajo Funke.

Duitse politicoloog Hajo Funke na aanval op SPD'er: 'Extreem-rechts blaakt van het zelfvertrouwen'

Vrijdag werd een SPD-politicus aangevallen in de Duitse deelstaat Saksen. Voor politicoloog Hajo Funke is het een teken dat extreem-rechts blaakt van het zelfvertrouwen, opgestuwd door het succes van de AfD.

De politie ontruimde maandagnacht het tentenkamp op Roeterseiland.

Pro-Palestijnse studentenprotesten zijn nu niet populair. Maar voor hoelang?

De tentenkampen op universiteiten leiden nu vooral tot irritatie. Maar de demonstraties tegen de Vietnamoorlog en apartheid leren dat dit mogelijk van korte duur is.