© JAA

Grote winnaar N-VA vist alleen Open Vld op voor geel-blauwe coalitie in Schoten

N-VA gaat met Open Vld in zee om Schoten de volgende zes jaar te besturen. Stemmenkampioen Maarten De Veuster (N-VA) blijft uiteraard burgemeester. Paul Valkeniers (Open Vld) blijft schepen. CD&V vliegt na 36 jaar naar de oppositie.

jaa

Na de riante verkiezingsoverwinning van zondag, had N-VA (43,8%) met haar 16 zetels eigenlijk geen andere partij nodig om een meerderheid te hebben in de gemeenteraad. Maar al kort na het bekendraken van de uitslag, bleek dat de meeste N-VA-kopstukken die ene zetel op overschot toch wat krap vinden.

“Maandag heb ik de hele dag verkennende gesprekken gevoerd met alle andere partijen die in Schoten deelnamen aan de verkiezingen”, aldus Maarten De Veuster. "Ik heb daarvan verslag uitgebracht bij ons partijbestuur en vrij snel was er eensgezindheid dat we ook voor de volgende zes jaar best met Open Vld blijven besturen. Het wederzijds vertrouwen en respect op basis van de lopende bestuursperiode zijn van die aard dat we er gerust op zijn dat die formule zal blijven werken.”

Open Vld kende geen te beste 14de oktober. De ambitie om één of zelfs twee zetels bij te winnen was er, maar uiteindelijk bleven de liberalen hangen op één zetel. Die zal ook de komende zes jaar bezet worden door Paul Valkeniers, die zichzelf zo goed als zeker opvolgt als schepen van Financiën.

“Over de verdeling van de andere schepenmandaten, die allemaal aan verkozenen van N-VA toekomen, is nog niks beslist”, benadrukt Maarten De Veuster. “Het staat intussen wel vast dat al onze zestien verkozenen hun mandaat zullen opnemen. Ook Paul De Swaef dus. We gaan nu intern en met Open Vld de volgende bestuursperiode de komende weken rustig verder voorbereiden en zorgen voor continuïteit in het bestuur.”

Eén en ander heeft tot gevolg dat CD&V, na de desastreuze uitslag van zondag, voor het eerst sinds 1982 in de oppositie verzeild raakt. Gezien Paul De Swaef zal zetelen als raadslid, betekent dit ook dat zijn broer Eric, die voor Groen verkozen werd, uit de boot valt. Hij was politiek actief bij Groen sinds 1982. Hij gaf al te kennen zicht te willen blijven engageren, al zal dit vanaf januari wel achter de schermen dienen te gebeuren.

De burgemeester praatte ook met de andere grote winnaar van zondag: Tom van Grieken (Vlaams Belang). Die bood zijn gedoogsteun aan, zelfs zonder een schepenzetel te eisen, maar aan dat avontuur wilde Maarten De Veuster zich duidelijk niet wagen.