Antwerps Groen-gemeenteraadslid Karen Maes.© Joris Herregods

Groen reageert op kandidaat-huurders die plaats op wachtlijst dreigen te verliezen: “Hier hebben we voor gewaarschuwd”

Antwerpen -

“Zo is het wel gemakkelijk om wachtlijsten weg te werken.” Groen-gemeenteraadslid Karen Maes reageert behoorlijk cynisch op het feit dat nog maar de helft van de kandidaat-huurders op de wachtlijst van Woonhaven hun plek hebben herbevestigd. “Er is dringend bijsturing nodig”.

LEES OOK. Helft van kandidaat-huurders Woonhaven dreigt van wachtlijst sociale woning geschrapt te worden

19.128 kandidaat-huurders die bij Woonhaven op de wachtlijst staan voor een sociale woning, schreven zich al in voor het nieuwe Centraal Inschrijvingsregister (CIR). Dat betekent dat ruim 20.000 kandidaat-huurders dat nog niet deden. Iedereen die nu al op de wachtlijst staat voor een sociale woning, moet zijn dossier opnieuw bevestigen. Gebeurt dat niet, dan volgt er na een de schrapping van de lijst. En de termijn waarop dat kan begint te korten.

“Dit is waar we voor vreesden”, zegt Groen-gemeenteraadslid Karen Maes. “Het is duidelijk dat Woonhaven niet iedereen bereikt. De alarmsignalen uit het werkveld zijn duidelijk. Er is dringend bijsturing nodig.”

Woonhaven liet gisteren al optekenen dat het extra inspanningen doet om iedereen te bereiken. En ook bij Vlaams minister van Wonen, Matthias Diependaele (N-VA) wordt benadrukt dat er voldoende, laagdrempelige manieren zijn voor kandidaat-huurders om hun dossier te herbevestigen. “Er is voorafgaand een heel traject doorlopen met informatiecampagnes, via ons en de woonmaatschappijen”, zegt woordvoerder Ben Bruynseels. “Een digitale overgang is altijd moeilijk, daarom ook dat we meerdere manieren aanbieden waarop dat kan en kandidaat-huurders kunnen daarin ook hulp krijgen.”

“Het is ook niet gezegd dat al wie nog niet bevestigd heeft, ook effectief nog kandidaat-huurder is”, zegt Bruynseels. “Ze kunnen elders een woonst hebben gevonden, al dan niet op de privémarkt, de gezinssituatie kan veranderd zijn,... Daarom doen we die actualisatie. Volgens ons is de termijn zeker voldoende.”

 (jas)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners