Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend

Zijn katten eigenlijk therapeuten?Beeld shutterstock

Groen probeert Bart De Wever in het defensief te duwen in Antwerpen, Saudi-Arabië bevestigt de dood van de vermiste journalist Khashoggi en wat klopt er niet aan Instagramfenomeen Miquela, die nooit moe wordt?

In het nieuws

1. Groen dwingt De Wever om kleur te bekennen met symbooldossiers

Groen dwingt Bart De Wever om kleur te bekennen: wil hij samenwerken of speelt hij stratego? Maandag, tijdens de gemeenteraad, dienen Groen-kopstukken voorstellen in over een autoluwe binnenstad en sociale woningen.

2. Saudi-Arabië bevestigt dood journalist Khashoggi door “gevecht op consulaat”

De Saudische autoriteiten hebben de dood van journalist Jamal Khashoggi bevestigd.Volgens de Saudische openbaar aanklager is er op het consulaat in Istanbul een gevecht uitgebroken tussen hem en mensen die hij daar ontmoette dat heeft geleid tot zijn dood, meldt de Saudische staatstelevisie.

Jamal Khashoggi.Beeld AP

3. België zoekt stroomschepen tegen stroomtekorten

Om het dreigende stroomtekort deze winter op te lossen, is de energiegroep Engie Electrabel op zoek naar drijvende elektriciteitscentrales die in onze havens aan het elektriciteitsnet kunnen worden gekoppeld.

4. Is dit de toekomst van het spoor?

Minder kaartjesknippers, variabele ticketprijzen en de mogelijke sluiting van stopplaatsen.Het beheerscontract van de NMBS schetst de toekomst van het Belgische spoor. Al maanden wordt het document afgeschermd in de Wetstraat, maar De Morgen kon de voorlopige versie inkijken.

5. Jazzy liefdesverhaal Cold War beste film van Film Fest Gent

Cold War van de Poolse regisseur Paweł Pawlikowski is tijdens de slotavond van Film Fest Gent bekroond met de Grand Prix voor beste film. De Georges Delerue-prijs voor beste muziek ging naar High Life van Claire Denis voor de soundtrack van Stuart A. Staples, muzikant van Tindersticks.

6. Hoe voelt het om verkiezingen te verliezen?

Voor iedere overwinnaar die ’s avonds glunderend de kersvers veroverde sjerp slaapwel kust, zit elders een kopstuk te kniezen sinds afgelopen zondag. Spelen zij nog een rol van betekenis bij de nationale campagne volgend jaar? “Ik ga nog steeds door een rouwproces.”

Tip van de redactie

7. “Liever zo’n jong piepkonijntse dan ’t zuur van Bracke”: een jaar lang in het spoor van Mathias De Clercq

In 1976 werd zijn grootvader Willy de populairste politicus van Gent, maar werd hem de sjerp onthouden. In 2018 zou de kleinzoon ‘die onrechtvaardigheid herstellen’. Fotograaf Jonas Lampens en journalist Matthias M.R. Declercq volgden een jaar lang de schijnbaar onmogelijke alles-of-niets­poging van bijna-naamgenoot Mathias De Clercq (Open Vld). “Ik ben leeg, maar soit. Hopen is mijn enige optie. Ik moest ooit een keer springen.”

Mathias De Clercq tijdens de campagne.Beeld ID/ Jonas Lampens

Bij de koffie

8. Sven Pichal en Kristof Demasure: “Mensen zeggen ons soms dat het de mooiste kinderen ter wereld zijn”

Nog nooit waren er zoveel pleegkinderen en -ouders in ons land. VRT-journalist Sven Pichal en zijn partner Kristof Demasure, woordvoerder bij VIER en VIJF, vormen met de tweeling Kevin en Leander een van de 5.181 pleeggezinnen. “Wij hadden geen kinderwens, maar een zorgwens.”

9. Instagram smelt voor deze hippe influencers. Maar wie goed kijkt, ziet meteen wat er niet klopt

Miquela is model en zangeres, heeft 1,4 miljoen volgers op Instagram, maar wordt nooit oud of moe. Wat klopt er niet?

Miquela is een hit op Instagram.Beeld rv

10. Uitgetest: de kat als therapeut

Dat katten heilzaam zijn, bewezen al de vele kattencafés, poezenfilmpjes en therapiekatten. Maar ook zonder hun fysieke aanwezigheid bieden ze de sleutel tot een gelukkiger leven, zo koppen veel nieuwe zelfhulpboeken. We gingen in de leer bij de harige lifecoach.