Jeffrey Roos

Minister Crevits sluit 'illegaal woonzorgcentrum' in Bredene: "Geen controle op medicatie en gebrek aan toezicht" 

Minister voor Welzijn en Volksgezondheid, Hilde Crevits (CD&V), heeft beslist om het woonzorgcentrum en psychiatrisch verzorgingstehuis van 'Serving You' te sluiten. Uit een onaangekondigde inspectie bleek dat ze geen erkenning hadden en dat er zware inbreuken waren gepleegd. Er wordt naar een oplossing gezocht voor 46 bewoners.

Minister voor Welzijn en Volksgezondheid, Hilde Crevits, sluit verschillende woningen van vennootschap 'Serving You' in Bredene, omdat ze zich voordeden als een woonzorgcentrum en psychiatrisch verzorgingstehuis. "Ze hadden geen erkenning en voerden toch opdrachten uit zonder aan de voorwaarden te voldoen", schetst Crevits de situatie.

Onaangekondigde inspectie

Enkele maanden geleden vond er een onaangekondigd inspectiebezoek van het Vlaams Departement Zorg plaats. Daar troffen ze 46 bewoners aan, waarvan 22 ouder dan 65 en 23 die psychiatrische problemen hadden. "Bij sommige bewoners was de zorgbehoefte zwaar toegenomen."

De zorginspectie stelde zware inbreuken op de patiëntenrechten vast. "Er was een gebrek aan toezicht op medicatie, gebrek aan permanentie en de bewoners werden beperkt in hun vrijheid." Er waren ook te weinig structurele activiteiten en onvolledige zorgdossiers.

'Serving You' diende een bezwaar in bij de adviescommissie Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. Minister Crevits oordeelde dat op basis van het dossier en bijkomende klachten, de kwaliteit van zorg onvoldoende kan worden gegarandeerd. Er loopt nu een overgangsperiode tot definitieve sluiting op 31 augustus 2024.

Als zorgkundige mag ik de taken van een verpleegkundige niet overnemen. Maar als ik het niet deed, was er geen zorg

Ex-werknemer

Eerder dook er al een getuigenis op van een ex-werknemer die als zorgkundige werkte voor 'Serving You'. "Als zorgkundige mag je geen taken van een verpleegkundige overnemen. Je mag geen bepaalde injecties doen of medicatie klaarzetten. Maar als ik het niet deed, gebeurde het niet."

Veilige oplossing voor bewoners

Er wordt volop gezocht naar een veilige oplossing voor de 46 bewoners, die moet voldoen aan hun noden. "Onze diensten zullen nauw samenwerken met het lokaal bestuur om te bekijken op welke manier we een veilige plaats kunnen bieden. Hun veiligheid is nu het belangrijkste", sluit Crevits af.

De burgemeester van Bredene, Steve Vandenberghe (Vooruit), reageert alvast tevreden. "De situatie met Serving You kon niet blijven duren. Er zijn tal van instellingen in onze gemeente die kwaliteitsvolle zorg bieden aan onze kwetsbare inwoners. Samen met onze sociale diensten zoeken we nu een oplossing."

Meest gelezen