Direct naar artikelinhoud
#metoo

Franse 'varkens' klagen #MeToo-vrouwen aan voor smaad

Franse 'varkens' klagen #MeToo-vrouwen aan voor smaad
Beeld AFP

De Franse journaliste Sandra Muller is aangeklaagd wegens smaad, nadat ze op internet vrouwen opriep de namen van daders van seksueel wangedrag te onthullen. Ze lanceerde in oktober de hashtag #balancetonporc ('verlink je varken'), die meteen een doorslaand succes was.

Muller gaf zelf het voorbeeld. De televisiebaas Eric Brion zou tegen haar hebben gezegd: "Jij hebt grote borsten, je bent mijn type, ik ga je de hele nacht laten klaarkomen." Brion heeft haar nu aangeklaagd, hoewel hij de feiten erkent.

"Ik heb inderdaad deze misplaatste woorden gebruikt, tijdens een borrel waarop veel gedronken werd, heel laat in de avond, maar slechts een keer, ik hecht eraan om dat duidelijk te maken. Ik wil me zeker niet vrijpleiten van mijn lompheid van toen. Ik herhaal hier mijn excuses", schreef Brion in januari in een opiniestuk voor Le Monde.

De nu 51-jarige Brion vindt echter dat hij onevenredig zwaar wordt gestraft voor zijn uitglijder van jaren geleden. Hij werkt tegenwoordig als freelance consultant, nadat hij onder meer de baas was geweest van een tv-kanaal voor paardensport. Sinds de tweet van Muller is zijn agenda leeg. Niemand huurt hem meer in. Zijn reputatie is verwoest, zei hij in het weekblad Le Point: "Als je mijn naam googlet, kom je varken tegen."

Hij eist nu 50.000 euro voor geleden schade en 10.000 euro voor advocatenkosten. Muller toonde zich niet onder de indruk: "Ik voer deze strijd tot het einde en ik hoop dat het proces een gelegenheid zal zijn om een echt debat te voeren over de manieren om te strijden tegen seksuele intimidatie." Ze suggereerde dat er meer vrouwen door Brion zijn lastiggevallen.

Muller is de tweede vrouw die in Frankrijk wordt aangeklaagd wegens smaad in de nasleep van #MeToo. De 83-jarige Pierre Joxe, minister onder president Mitterrand, heeft een aanklacht ingediend tegen de schrijfster Ariane Fornia (28). Zij beschuldigt hem ervan haar in 2010 betast te hebben tijdens een uitvoering in de Opera Bastille. Joxe ontkent.

Twitter bericht wordt geladen...