Direct naar artikelinhoud
ryanair

Britse piloten Ryanair krijgen tot 20 procent loonsverhoging

De Britse piloten van Ryanair stappen deze maand al met een beter gevuld loonzakje naar huis, morgen praat Ryanair in ons land met de bonden.Beeld CLODAGH KILCOYNE

De Britse piloten van Ryanair hebben ingestemd met loonsverhogingen tot wel 20 procent. Dat is via geheime stemmingen gebeurd en piloten van de Ierse prijsvechter kunnen op de loonstrook van deze maand al een hoger bedrag tegemoetzien. Elders is Ryanair er nog niet uit.

De hele situatie is een unicum bij Ryanair. De maatschappij kreeg vorige maand te maken met de eerste pilotenstaking in zijn 32-jarige bestaan. In Duitsland legden piloten enkele uren het werk neer nadat onderhandelingen tussen het bedrijf en hun vakbond over collectieve arbeidsvoorwaarden op niets waren uitgelopen.

Kort daarvoor had Ryanair voor het eerst de deur opengezet voor dergelijke onderhandelingen met vakbonden. Eerder maakte het bedrijf alleen individuele afspraken met piloten, die daardoor volgens de bonden veel slechter af zijn dan hun collega's bij andere Europese luchtvaartmaatschappijen.

Morgen praat Ryanair ook voor het eerst in ons land met de vakbonden. Er staat een ontmoeting gepland met de christelijke vakbond en met de pilotenvakorganisatie BeCA (Belgian Cockpit Association).