Luister naar

Fransen blij: einde aan ‘onderzees bloedbad’

Nieuws
De vissers uit het Franse Boulogne-sur-Mer waren dinsdag ‘meer dan euforisch’ over het verbod op de pulsvisserij door het Europees Parlement, zei hun voorman ­Stéphane Pinto.
Peter Giesen redactie vk
woensdag 17 januari 2018 om 03:00

Parijs

Terecht lieten de Europarlementariërs het behoud van de visstand zwaarder wegen dan de besparing van ‘enkele liters diesel’, stelde Pinto, doelend op het feit dat pulskor­trawlers minder brandstof gebruiken dan conventionele vissersboten.

Ook de Franse minister van Milieu, Nicolas Hulot, was opgetogen: ‘Hulde voor het Europees Parlement vanwege het verbod op “elektrisch vissen” – een gevaarlijke praktijk voor de biodiversiteit.’

De afgelopen maanden voerden Frankrijk en Nederland een ‘visoorlog’. Franse vissers verweten de Nederlanders de zee leeg te vissen met hun grote boten met elektrische netten, waardoor te weinig overbleef voor de kleine vissers in Duinkerken, Calais of Boulogne-sur-Mer. In deze strijd maakten beide partijen elkaar het verwijt dat ze een demagogische lobby voerden.

massieve roof

‘Het Parlement heeft de leugens van zeer agressieve lobby’s ten gunste van het elektrisch vissen doorzien’, zei de Groene Europarlementariër Yanick Jadot enthousiast. Hij noemde het verbod ‘een heel mooie overwinning op een verschrikkelijk noodlottige visvangst, een waar wapen van massieve roof’.

In Frankrijk kwam de afgelopen maanden een brede lobby tegen de pulsvisserij tot stand. De ‘ambachtelijke’ kleine vissers werden gesteund door natuurorganisaties, aangevoerd door de zeebeschermers van Bloom. In een opinieartikel voor de krant Le Monde beschreven wetenschappers uit Frankrijk, maar ook uit Groot-Brittannië, Duitsland en de Verenigde Staten de pulsvisserij als een ‘onderzees bloedbad’.

manifest

Misschien de grootste opsteker voor de tegenstanders was een manifest tegen ‘elektrisch vissen’, ondertekend door tweehonderd topkoks uit 21 Europese landen. ‘Pulskortrawlers vangen vis van lage kwaliteit, die stress heeft ondergaan en vaak brandplekken door elektrocutie heeft. Het is onmogelijk om met zulke producten te werken’, schreef de opsteller, Christopher Coutanceau, chef van tweesterrenrestaurant Coutanceau in La Rochelle. De meeste ondertekenaars zijn afkomstig uit Frankrijk. Uit Nederland komt er slechts één: Martijn Kajuiter, die in het Ierse Cliff House Hotel werkt. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Huiseigenaren kunnen een een verduurzamingslening afsluiten voor bijvoorbeeld het plaatsen van isolatieglas.

Nieuw huis gekocht? Dan moet je die straks verplicht energiezuinig maken, vindt DNB

Huizenkopers moeten worden verplicht tot verduurzaming van hun woning. Dat bepleit toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De verduurzamingsplicht zou moeten worden ingevoerd als de vergroening van Nederlandse huizen niet snel genoeg gaat.

Bob Goudzwaard.  ‘Er zitten blijkbaar krachten van heling en genezing in de schepping die we mogelijk niet eens hebben aangeboord.'

Christelijke econoom Bob Goudzwaard (1934-2024) was een profeet van een economie van het genoeg

We moeten met minder genoegen nemen. Vandaag is dat geen vreemd geluid meer, maar in zijn tijd was de zaterdag overleden christelijke econoom Bob Goudzwaard een eenling. 'Als minister zou ik niet goed zijn geweest.'

Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’

De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.

Ingrid Thijssen van VNO-NCW

Botsende visies op toekomst van industrie

Het klimaatbeleid voor de industrie gaat uiteindelijk om de vraag welke bedrijven Nederland voor de toekomst wil behouden. Werkgevers en de milieubeweging zijn het erover eens dat dit de kern van de zaak is, zo werd woensdag duidelijk tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Het kantoor van het Nederlands Dagblad in Amersfoort.

Ruim 3,5 ton winst voor uitgever Nederlands Dagblad: 'Meer abonnees en inkomsten uit advertenties'

Nedag Uitgevers, het bedrijf achter het Nederlands Dagblad en magazine De Nieuwe Koers, heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van ruim 360.000 euro. De winst ligt flink hoger dan in 2022.