© AP

Assange mag beroep aantekenen tegen uitlevering aan VS

Wikileaks-oprichter Julian Assange mag beroep aantekenen tegen zijn dreigende uitlevering aan de Verenigde Staten. Dat heeft het High Court in Londen maandag beslist.

lto

Het High Court onderzocht maandag tijdens een cruciale zitting de garanties van de VS over de behandeling die Assange zou krijgen in geval van een uitlevering. De debatten spitsten zich voornamelijk toe op de mogelijkheid voor de 52-jarige Australiër om een beroep te mogen doen op het eerste amendement van de Amerikaanse grondwet. Dat beschermt het recht op vrije meningsuiting.

De rechters hadden een beslissing eind maart uitgesteld en garanties gevraagd van de VS. Die blijken het High Court niet overtuigd te hebben. Assange mag nu in een nieuwe beroepsprocedure zijn argumenten uiteenzetten waarom een uitlevering aan de VS volgens hem niet legaal zou zijn.

LEES OOK. Britse High Court buigt zich vandaag over uitlevering Julian Assange

De Britse autoriteiten willen Assange overdragen aan de VS, waar hij wordt vervolgd voor de publicatie van vertrouwelijke overheidsdocumenten. Hij riskeert tot 175 jaar cel voor de publicatie van geheime documenten over de Amerikaanse militaire operaties in Irak en Afghanistan. Volgens de VS bracht de Australiër met zijn publicaties - het grootste defensielek in de geschiedenis van het land - het leven van Amerikaanse informanten in gevaar.

Naast de nieuwe beroepsprocedure zetten de aanhangers van Assange hun hoop misschien ook op een politieke oplossing. De Australische regering stuurt al even aan op een vrijlating van haar staatsburger. Het Australische parlement heeft een tekst aangenomen waarin de VS en Groot-Brittannië opgeroepen worden om de vervolging van Assange stop te zetten. Volgens premier Anthony Albanese sleept de kwestie al te lang aan.

LEES OOK. Biden overweegt Australisch verzoek om vervolging van Julian Assange te laten vallen

Assange voert al dertien jaar rechtszaken om uit handen van justitie in de VS te blijven. Hij zit sinds 2019 in een gevangenis in Londen. Daarvoor hield hij zich in diezelfde stad zeven jaar schuil in de ambassade van Ecuador.

Het is nog niet bekend wanneer het nieuwe beroep in de rechtbank wordt behandeld. De juridische saga duurt dus voort.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER