‘Garfield van Geluveld’ teruggevonden dankzij biefstuk: “Eindelijk hebben we onze mascotte terug”

Geluveld/Ieper -

De ‘Garfield van Geluveld’ mist een oog en kampt met een bloedend abces, maar vindt al jaren een warme thuis in het dorp. Tot hij op de dool raakte. Na een oproep werd de kater ontdekt in een grillrestaurant. “We lokten hem met biefstuk, een van onze specialiteiten.”

Thijs Pattyn

Garf, zo doopten de Geluveldnaars ‘hun’ zwerfkat. Zijn rosse kleur doet denken aan de bekende kater Garfield, maar Garf mist z’n rechteroog en torst een pijnlijk abces op de rug. “Het mag een wonder heten dat hij nog rondloopt: deze kat heeft werkelijk negen levens”, stelt dorpsbewoner Hanne Duhayon (22). “Garf liep de voorbije jaren verschillende verwondingen op. We weten niet wie zijn baasje is en of hij er wel een heeft.”

Mishandeld of pech?

“Bij ons komt hij al vier jaar in de tuin, op zoek naar eten of gewoon om ‘hallo’ te zeggen”, vertelt Hanne. “Vaak ligt Garf te slapen in de tuin en tussen het hout bij de buurman, of hij gaat zonnen op het afdak. Garf is heel lief. Ook bij andere dorpsbewoners passeerde hij dagelijks aan het raam. Hij werd door iedereen graag gezien en groeide uit tot de mascotte van het dorp. Sommigen konden hem aaien, maar echt vastnemen lukte niet echt. Hij is wantrouwig. Werd deze poes mishandeld of kende hij veel pech? Hoe werd hij blind op een oog? Door gevechten met andere katten? We weten het niet.”

Bloedsporen

Onlangs barstte het abces van de kater open. “We merkten bloedsporen op en ondernamen verschillende pogingen om hem te vangen. Bij ons lukte dat niet, maar bij een buurtbewoner wel. Na een eerste verzorging werd hij uitgezet op een boerderij. Helaas niet in zijn geliefde Geluveld, maar in het naburige dorp Zillebeke bij Ieper. Daar raakte hij op de dool. We lanceerden een oproep op sociale media om hem terug te brengen naar zijn vertrouwde omgeving. Hier hoort en voelt hij zich thuis.”

Biefstuk

Afgelopen woensdag merkte Nathalie Verbiese de kater op in de tuin van haar grillrestaurant De Voerman aan de Ieperse vestingen. “We zijn zelf grote dierenliefhebbers en zagen dat de poes gewond was, maar konden hem niet vangen. We zetten onmiddellijk korreltjes buiten. En biefstuk, een van onze specialiteiten, waardoor hij in de tuin bleef zitten.” (Lees verder onder de foto)

Nathalie Verbiese in de tuin van De Voerman.© Thijs Pattyn

Biefstuk bleek ook de beste lokstrategie om het beestje te vangen. “Nadat we te horen kregen over de vondst van Garf in De Voerman, contacteerden we de nabijgelegen groendienst van Ieper om er een vangkooi te plaatsen”, aldus Hanne. “Bij een eerste poging met ‘gewoon’ eten in de kooi kon Garf weer ontsnappen, maar bij de tweede poging met biefstuk bleef hij wel lang genoeg zitten en is het donderdagavond gelukt om hem te vangen.” (Lees verder onder de foto’s)

Garf in de vangkooi.© Thijs Pattyn

Hanne bij de vangkooi in de tuin van De Voerman.© Thijs Pattyn

Met haar moeder en partner kwam Hanne de kater ophalen en overbrengen naar de Ieperse dierenarts Guy Werquin. “Daar wordt hij gecastreerd en krijgt hij een antibioticakuur om het abces te laten genezen. Na een grondige verzorging mogen we hem ophalen en terug buiten laten in Geluveld. Een binnenkat wordt hij nooit, maar hij zal er zijn vaste stekjes terugvinden. Intussen doen we aan fondsenwerving in het dorp om de kosten voor de dierenarts te delen. Deze kat is van niemand en tegelijk van iedereen. We zijn enorm blij. Eindelijk krijgen de Geluveldnaars hun mascotte terug.”

Het abces op de rug van de kater.© Thijs Pattyn

Het transport richting dierenarts.© Thijs Pattyn

Het eerste nazicht bij de dierenarts.© Thijs Pattyn

Grillrestaurant De Voerman bij de Ieperse vestingen.© Thijs Pattyn

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer